Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Satire etter krigen

Sensasjon: liten bok gjenfunnet. 60 år gammel satire.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et lite antikvariat i byen kan skjule så mangt: klassikere, en glemt diktsamling eller to, noen snåle reiseskildringer, tre romaner som ingen husker, perler for og av svin, en gnistrende novellesamling og en liten humørbombe.

Det var ei bok av sistnevnte type jeg kom over for noen år siden for 50 kroner. «Filla» ble satt til venstre i bokhylla og deretter glemt.

Den havnet bak noe surr og ei ulest røykekuttbok. Den antikvariske ble dyttet innover og ble borte. Hmm, kanskje den hadde djupe samtaler med en og annen viril hybelkanin.

Men, nå dukket boka opp igjen. Her om kvelden. Byen hadde nettopp fått et lag med snø over sine skuldrer. Norge hadde igjen vært innmari gode i herrehåndball. Nominasjonsprosessen i USA var igjen det viktigste i verden og thaimaten hadde smakt godt.

Desserten fikk fram smilet: «Kom, se og reis – en veiledende sissenerone» forfattet av den populære hedersskuespiller Einar Sissener sammen med tegner og illustratør, Dagbladets Gösta Hammarlund.

Teksten er nedtegnet med lunhet og snert i replikkene bundet sammen med Hammarlunds sobre streker utgitt i 1948 på J.W. Cappelens Forlag. Boka er en humoristisk guide for tilreisende utlendinger i hovedstaden. Blant annet får turistene nyttig viten om det å få tak i en bil:

«Hvis man ønsker bil, må man straks stille seg i køen midt ute på plassen. Dette er en utmerket ordning. Førstemann får første bil, sistemann ingen».

Det er også tips om rom for natta:

«Får man plass på noen av byens hoteller, bør man ta det værelse man får, da det man helst vil ha, er opptatt.»

Om det å more seg i byen heter det: «De morsomste fornøyelsene er beskattet med 30 %. Alt alvor er skattefritt. Spøk frabedes.»

Om teater (og her skriver Sissener med inngående kunnskap): «De fleste av publikum er dus med alle skuespillerne og kjenner dem igjen i alle roller og forkledninger».

Om norske matkultur: «Gjetost: Det frarådes utlendinger å bruke den som såpe, da den ikke skummer.»

Det er også noen krasse linjer under vignetten gode råd: «Hvis de blir bedt hjem til noen privat, vær da oppmerksom på at alle i huset har utrettet et eller annet storartet under krigen. Drikkes det for meget, kommer det av at alle har gjennomgått så meget under krigen at dette er blitt en vane».

De to siste sidene er fylt med fiktive annonser skrevet på engelsk og norsk:

«Push yourself together! Oslo Tramway Co.», «Til engelske turister: brennevin serveres ikke i lunsjtiden. Alle barer stenges fortest» og «Ikke mas! Kelnerforeningen».

Forfatteren kliner også til med samtidspolitisk satire (tenk over at dette var i 1948) «Kom til oss! Beste behandling. Oppholdet beregnes til det halve. Full frihet. Landssvikavdelingen».

Noe å tenke på mens vi leser dagens fjonge kokebøker innenfor krim, skjønnlitteratur og dramatisk viktige faktabøker. Hikk, for Einar og Gösta .

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media