Satire etter krigen

Sensasjon: liten bok gjenfunnet. 60 år gammel satire.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Et lite antikvariat i byen kan skjule så mangt: klassikere, en glemt diktsamling eller to, noen snåle reiseskildringer, tre romaner som ingen husker, perler for og av svin, en gnistrende novellesamling og en liten humørbombe.

Det var ei bok av sistnevnte type jeg kom over for noen år siden for 50 kroner. «Filla» ble satt til venstre i bokhylla og deretter glemt.

Den havnet bak noe surr og ei ulest røykekuttbok. Den antikvariske ble dyttet innover og ble borte. Hmm, kanskje den hadde djupe samtaler med en og annen viril hybelkanin.

Men, nå dukket boka opp igjen. Her om kvelden. Byen hadde nettopp fått et lag med snø over sine skuldrer. Norge hadde igjen vært innmari gode i herrehåndball. Nominasjonsprosessen i USA var igjen det viktigste i verden og thaimaten hadde smakt godt.

Desserten fikk fram smilet: «Kom, se og reis – en veiledende sissenerone» forfattet av den populære hedersskuespiller Einar Sissener sammen med tegner og illustratør, Dagbladets Gösta Hammarlund.

Teksten er nedtegnet med lunhet og snert i replikkene bundet sammen med Hammarlunds sobre streker utgitt i 1948 på J.W. Cappelens Forlag. Boka er en humoristisk guide for tilreisende utlendinger i hovedstaden. Blant annet får turistene nyttig viten om det å få tak i en bil:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer