Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To år siden Charlie Hebdo-angrepet:

Satirebladets forlegger: Hvem ville stått opp for oss om vi trykket Muhammed-tegning i morgen?

Mener intoleransen øker. 

IKKE ENDRET SEG: Laurent Sourisseau mener slett ikke at ting har blitt bedre etter angrepet i 2015. Foto: EPA/Carlos Villalba R / NTB Scanpix
IKKE ENDRET SEG: Laurent Sourisseau mener slett ikke at ting har blitt bedre etter angrepet i 2015. Foto: EPA/Carlos Villalba R / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det virker som om folk har blitt enda mer intolerante overfor Charlie, sa forlegger Laurent Sourisseau i et intervju onsdag.

– Hvis vi hadde trykket en tegning av profeten Muhammed i morgen, hvem ville stått opp for oss? spurte Sourisseau videre.

FORLEGGER: Laurent Sourisseau. Foto: AFP PHOTO / BERTRAND GUAY / NTB Scanpix
FORLEGGER: Laurent Sourisseau. Foto: AFP PHOTO / BERTRAND GUAY / NTB Scanpix Vis mer

Lørdag var det to år siden angrepet på Charlie Hebdo. Tolv personer, inkludert sjefredaktøren, flere tegnere og to politifolk, ble drept da to brødre gikk til angrep 7. januar 2015.

Torsdag ble toårsdagen for angrepet markert, både utenfor det gamle kontoret til satiremagasinet og andre steder i Paris. Det ble tent lys og lagt ned kranser. Paris-ordfører Anne Hidalgo og innenriksminister Bruno Leroux var blant dem som deltok på markeringen.

– For forsiktig

Sourisseau forteller at antall trusler mot magasinets ansatte har økt.

JANUAR 2015: Det er gått to år siden terroraksjonen mot satiremagaisnet Charlie Hebdo. Her på Place de Republique i sentrum av Paris, der tusenvis av mennesker møtte opp for å vise avsky mot angrepet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
JANUAR 2015: Det er gått to år siden terroraksjonen mot satiremagaisnet Charlie Hebdo. Her på Place de Republique i sentrum av Paris, der tusenvis av mennesker møtte opp for å vise avsky mot angrepet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

– Før var det to eller tre grupper som plaget oss. Nå virker det som om hele verden holder et øye med oss. Som om Charlie Hebdos frihet, selv når den ble brukt forsiktig, var for mye, sa Sourisseau ifølge France 24.

– Tidligere sa de at vi måtte være forsiktige overfor islamister. Nå må vi passe på islamnister, russere og tyrkere, fortsatte han.

Etter angrepet flyttet magasinet til kontorer med hemmelig adresse, og flere av de ansatte har fått politibeskyttelse. Blant dem er journalisten Zineb El Rhazoui, som følges av livvakter fra politiet døgnet rundt.

I et intervju med nyhetsbyrået AFP sier hun at satiremagasinet har blitt for forsiktig i møte med islamsk ekstremisme.

- SKUDD OG EKSPLOSJONER: Terroristene forskanset seg i et lagerbygg utenfor Paris, etter angrepet mot satirebladet. Se Dagbladets rapportering fra utsiden. Video: Reuters Vis mer Vis mer

– Charlie Hebdo døde 7. januar, sa El Rhazoui, som har kunngjort at hun slutter i magasinet.

Frihet

Hun mener at Charlie Hebdo nå følger den redaksjonelle linjen ekstremistene krevde før angrepet – nemlig at profeten Muhammed ikke lenger skulle avbildes.

Sourisseau sa i 2016 at magasinet ikke lenger kom til å tegne Muhammed.

– Vi har gjort jobben vår. Vi har forsvart vår rett til å lage karikaturer, sa han.

– Frihet for enhver pris er det jeg elsket med Charlie Hebdo, sier El Rhazoui. Hun sier at selv om hun kan forså at Charlie Hebdo følte seg alene i kampen mot ekstremistene, var hun tydelig på at dersom det var opp til henne, så ville hun ha fortsatt som tidligere.

(NTB)

FORSIDEN: Tegneren Renald 'Luz' Luzier forteller om hvordan han tegnet forsiden til det historiske nummeret av Charlie Hebdo; det første etter terrorangrepet. Video: NTB Scanpix / Reuters Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!