Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Satirisk mareritt

I Kasakhstan drikker man gjæret hesteurin, har voldtekt som hobby og praktiserer dødsstraff for bagelbaking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORRIGE UKE VAR president Nursultan Nazarbajev på lunsj hos George W. Bush. Kasakhstans statsoverhode er en relativt hardhendt diktator, men han råder over fryktelig mye olje i Det kaspiske hav og er følgelig vår diktator.Uheldigvis for presidenten, ble hans USA-reise gjennomført i samme tidsrom som promokampanjen for den nye filmen til en annen kjent kasakhstaner, Borat Sagdijev. TV-reporterens nye film heter «Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kasakhstan» og kommer på kino i november, men Borat har allerede en stor tilhengerskare i USA gjennom sine opptredener i «Da Ali G Show», der han reiser rundt i USA og utforsker landets rare skikker.

KASAKHSTANSKE myndigheter hadde i forkant av presidentvisitten brukt mye penger på tv-reklame, i tillegg til et firesiders bilag i The New York Times som framhever landets kultur, økonomiske opptur, sushibarer og religiøse toleranse.Men dette ville Borat rydde opp i. Han arrangerte en spontan pressekonferanse foran den kasakhstanske ambassaden i Washington og proklamerte at påstandene i bilaget var «avskyelig oppspinn» fra «evil nitwits» i nabolandet Usbekistan: «Hvis det nå kommer mer usbekisk propaganda som påstår av vi ikke drikker gjæret hesteurin, gir dødsstraff for bagelbaking eller eksporterer 300 tonn menneskelige skambein i året, så har vi ikke annet valg enn å bombe deres byer med våre katapulter.»Tidligere på dagen stakk Borat innom Det hvite hus for å levere en invitasjon til en privat visning av sin nye «moviefilm». Invitasjonen gjaldt «George Walker Bush og andre amerikanske dignitærer, Donald Rumsfeld, Bill Gates, O.J. Simpsons og Mel Gibsons».

HADDE BORAT virkelig kommet fra Kasakhstan, denne noe tilbaketrukne nasjonen på størrelse med Vest-Europa, så ville han selvsagt ikke fått anledning til å ydmyke sitt hjemland på denne måten. Men Borat er en britisk jøde med et satirisk talent utenom det vanlige. Sacha Baron Cohen er best kjent som rapperen Ali G, som gikk fra TV til kino i «Ali G Indahouse» i 2002. Nå har Borat, som oppstå i samme TV-show, fått sin egen kinofilm, der han blant annet snakker om fritid: «I Kasakhstan har vi mange hobbyer: diskodansing, bueskyting, voldtekt og bordtennis.»

KASAKHSTAN TRUET allerede i november i fjor med rettssak mot Borat, og det må føles fortvilende for dem at landets mest plagsomme opposisjonelle er en fiktiv tv-reporter. Tradisjonelle bråkmakere er enklere å håndtere. I februar ble tidligere informasjonsminister og opposisjonspolitiker Altynbek Sarsenbajev funnet myrdet på en landevei utenfor Alma Ata, skutt i ryggen og hodet. Tre måneder tidligere ble den framtredende politikeren Zamanbek Nurkadilov funnet død. En offentlig undersøkelse konkluderte med at han hadde begått selvmord. Opposisjonen protesterte, siden Nurkadilov umulig kunne ha påført seg selv to kuler i brystet og deretter én i hodet. Kanskje en sak for Borat?