- Sats på kvinnehelse

Leder for Høyres Kvinneforum Julie Margrethe Brodtkorb utfordrer arbeidsministeren til å lære mer om kvinners syklus for å få ned sykefraværet.

FRISK Høyre-politiker Julie Margrethe Brodtkorb synes regjeringen kan gjøre mer for å holde norske kvinner friske og raske. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
FRISK Høyre-politiker Julie Margrethe Brodtkorb synes regjeringen kan gjøre mer for å holde norske kvinner friske og raske. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeidsminister Hanne Bjurstrøms utspill om det høye sykefraværet blant kvinner har skapt debatt rundt hva årsaken til fraværet kan være. Bjurstrøm vil understreke at det er flere grunner til at kvinner blir sykemeldt, men har pekt på at det høye sykefraværet kan skyldes at kvinner identifiserer seg mindre med arbeidslivet.

Mens Vigdis Giltun (Frp) i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, mener at kvinners plager under menstruasjonen kan forklare en del av sykefraværet. Bjurstrøm advarte da mot henge seg opp i enkeltforklaringer.

- Ta syklusen på alvor
Leder for Høyres Kvinneforum Julie Margrethe Brodtkorb ber Bjurstrøm ta kvinners syklus på alvor når det høye sykefraværet debatteres.

- Jeg oppfordrer regjeringen til å satse mer på kvinnehelse. Helseministeren og Bjurstrøm bør sette seg ned sammen og se på om det høye sykefraværet blant kvinner kan henge sammen med manglende kunnskap om kvinnehelse, sier Brodkorb til Dagbladet.

Hun legger til at det ikke er selve menstruasjonen som nødvendigvis er så farlig, men kvinnesykdommer som endometriose. En tilstand der vev som ligner livmorslimhinnen eller menstruasjonsblod, finnes utenfor livmoren. For eksempel i bukhulen.

- Bruk kvinnelige rotter
Brodtkorb mener det er et stort etterslep når det gjelder forskning på kvinnehelse.

- Noe av problemet innen medisinsk forskning er at medisinene testes som om at alle pasienter er menn. Det brukes mannlige rotter, og en vet lite om hvordan medisinen vil virke på kvinner, sier Brodtkorb.

Det regjeringen har gjort er å opprettet nye nasjonale spesialisthelsetjenester. Seks av disse omfatter kvinnehelse.

- Vi har særlig lagt vekt på kvinnehelse fordi vi ønsker å styrke forskning og kunnskap om sykdom som rammer kvinner. utalte helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, da tilbudet ble lansert. For tiden er hun på ministermøte på Kypros, og ikke tilgjengelig for kommentar.

Forskning
Den danske forskeren Merete Labriola har forsket på hvordan fysiske forskjeller mellom kvinner og menn påvirker langtidsfravær, og mener debatten har for lite fokus på biologiske forskjeller.
- Jeg har selv arbeidet med sykefravær siden 2000, men opplever at ingen vil diskutere dette, sier Labriola i et intervju med ABC Nyheter i 2010.

SNAKK SAMMEN: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm blir oppfordret til å se kvinners sykefravær i sammenheng med manglende satsing på kvinnehelse, og lage en felles strategi med helseministeren. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
SNAKK SAMMEN: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm blir oppfordret til å se kvinners sykefravær i sammenheng med manglende satsing på kvinnehelse, og lage en felles strategi med helseministeren. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

For å illustrere at biologiske forskjeller er en viktig faktor, trekker Labriola frem en britisk studie som viser at de 2200 kvinnene som deltok i studien tok ut 55 sykedager hvert år på grunn av sykdommen endometriose.

- 20 prosent er syke
Daglig leder for Endometrioseforeningen, Karen Bertelsen er sjokkert over hvor lite både kvinner selv og fastlegene vet om sykdommen.

- 20 prosent av alle norske kvinner har denne sykdommen. Likevel er det svært manglende kunnskap om endometriose, sier Bertelsen til Dagbladet.

Hun mener det lave kunnskapsnivå får alvorlige konsekvenser for kvinnene det gjelder.

- Siden kvinnene selv vet lite gjør at de kanskje ikke snakker om menssmerten når de går til legen. De sier heller at de har vondt i ryggen eller lignende. Fastlegens manglende kunnskap resulterer i at de ikke henviser de kvinnelige pasientene videre til spesialist, sier Bertelsen. 
 

PENGER: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen må gi mer til tiltak som vil fremme kunnskap om kvinnehelse, mener Høyres Julie Margrethe Brodtkorb.

Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
PENGER: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen må gi mer til tiltak som vil fremme kunnskap om kvinnehelse, mener Høyres Julie Margrethe Brodtkorb. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer