Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sats pengene på Statoil

- Å bygge opp norske selskaper som skaper verdier det norske samfunn kan få glede av, må da være like interessant for skattebetalerne som å betale finansmeklere for å investere oljepengene i utenlandske selskaper, sier Statoil-sjefen Harald Norvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Til nå har vi hatt en bred politisk enighet om statens rolle, og det har vært av avgjørende betydning. Det må ikke være politisk strid om en virksomhet som dette som er så avhengig av langsiktighet og tillit, sier Harald Norvik til Dagbladet.

Grådige eiere

Stortinget har økt utbyttet under behandlingen av statsbudsjettet slik at Statoil i år må ut med 2,9 milliarder, som er 60 prosent av overskuddet.
- Utbytteprosenten har til for to år siden ligget på 30. Så satte eieren den opp i fjor, og økte den ytterligere i år. Det er eierens privilegium. Men også utbyttepolitikken bør være forutsigbar og langsiktig fundert. Vi arbeider tross alt med prosjekter av opptil 30 års varighet, sier Norvik, og presiserer at han ikke ønsker å polemisere mot enkeltvedtak. Han regner med at styret i Statoil vil drøfte økningen av utbyttet på et styremøte i desember.

Informasjonsavdelingen i Statoil opplyser at doblingen av utbyttekravene til Statoil vil tappe selskapets evne til selvfinansiering med fem milliarder pr. år dersom dette utbyttekravet vedvarer i årene kom kommer.
- Vil Statoil være et fullt ut statlig selskap om 10 år?

- Det er jeg veldig spent på selv. Vi trenger et eierskap som er tilstrekkelig robust i forhold til de krevende utfordringene vi står overfor. Hvis staten fortsetter som eier, har den etter min vurdering god mulighet til å skaffe seg god avkastning av verdiene.

God eier

- Ledende politikere har sagt at bruk av offentlige midler til statlige selskaper som vil vokse internasjonalt kan komme i konflikt med hjemlige investeringsbehov. Trengs det en avklaring av statens rolle som framtidig eier?

- Jeg er opptatt av å forholde meg til hva min jobb i selskapet er, nemlig å sørge for størst mulig verdiskaping og best mulig resultater. Jeg forholder meg til styret, og det er i hvert fall ikke min oppgave å uttrykke misnøye overfor eierne. Hittil har staten vært en god eier.

- Men Statoil må vel finne seg i begrenset bruk av skattebetalernes penger til for eksempel risikable eller politisk tvilsomme prosjekter i utlandet?

«For dumt»

- Utfordringen blir hvordan eierskap og finansiering skal løses i en liten nasjon med relativt store selskaper og svake kaptitalisttradisjoner. Vi har ikke hatt noen Wallenberger. Hvis norsk eierskap skal bli viktig, trengs det mye kløkt og mer kapital fra privat sektor enn hva man hittil har vært villig til å stille opp med. Norge vil om 20 år være en av de sterkeste kapitalbasene i Europa. Da synes jeg det vil være for dumt om vi ikke har to-tre oljeselskaper som drives fra Norge og også noen banker og finansinsitusjoner som er norske.

Avstand

Norvik understreker sitt poeng ved å vise til at Statoil i løpet av sine 25 år har utviklet kompetanse og teknologi som ligger i verdenstoppen.
Han synes det vil være synd om ikke mest mulig av dette forblir på norske hender. Og han tror at det igjen forutsetter at staten utgjør et langsiktig eiermessig tyngdepunkt.

- Uansett er utfordringen å håndtere denne eierskapsdiskusjonen på en slik måte at man ikke svekker tilliten til og verdiene i Statoil, sier Norvik, som formulerer Statoils ønskemål slik:

- Staten som eier må være reflektert, bevisst og langsiktig, med en armlengdes avstand til Statoil.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!