Satser 200 millioner på fiskeboller

Vesteraalens selger årlig 1,5 millioner bokser fiskeboller. Nå har de fått napp i Kina.

(Finansavisen): Vesteraalens satser på Kina og håper på dobling av omsetningen om fire år, skriver Finansavisen.

Bedriften, som har holdt på siden 1912, har de seineste åra fått fart på salget. Siden 2014 er omsetningen doblet, og bare i 2018 var veksten på 15 prosent.

- Vi selger 1,5 millioner bokser med fiskeboller i Norge hvert år. Om tre-fire år er det realistisk at vi har like stor omsetning fra salg av fiskeboller og marine oljer i Kina, sier daglig leder i Vesteraalens, Viktor Johnsen, til avisa.

- De tre seineste åra har veksten for selskapet vært begrenset av produksjonskapasiteten. Når fabrikkutvidelsen er klar tidlig i 2019, vil disse begrensningene være eliminert. Budsjettet for 2019 er en omsetning på rundt 140 millioner kroner, sier han.

De seineste åra har Vesteraalens investert 200 millioner kroner i utstyr og ny fabrikk på 16.000 kvadratmeter. I tillegg til fiskeboller produserer selskapet også egne omega 3-oljer, samt at produksjon av filet starter opp i løpet av første kvartal.

Satsing

I oktober fortalte TV 2 at selskapet har fått kontrakt på eksport av fiskeboller til Kina. Selskapet har ifølge Finansavisen så langt brukt rundt 5 millioner kroner på Kina-satsingen, som blant annet omfatter eget salgskontor i Shanghai.

- Flere av oss har jobbet stort sett bare med dette i lang tid. Vi har lagt mye arbeid i det regulatoriske, transporten, emballasje og annen markedsføring, sier Johnsen.

Den viktigste salgskanalen for fiskebollene vil ifølge avisa være JD.com, et kinesisk nettsted som kan sammenliknes med Amazon.

- I tillegg må vi være til stede i butikker for at kunden skal se produktet, sier Johnsen, som har tro på å lykkes.

- Vi har det setupet som trengs for å kunne lykkes i Kina. Vi kunne aldri ha gjort dette alene. Til det trengs detaljert kjennskap. Alliance har sitt eget salgsapparat og vil markedsføre produktet slik at det treffer kinesiske ganer. Det nytter ikke å selge fiskebollene med poteter, hvit saus og bacon som tilbehør, sier han til Finansavisen.