- Outlet-byen i Vestby har vært usedvanlig bra. Vi har doblet omsetningen siden åpningen og er klart best i Norden og blant de beste i Europa, sier Ådne Søndrål. Foto: Finansavisen
- Outlet-byen i Vestby har vært usedvanlig bra. Vi har doblet omsetningen siden åpningen og er klart best i Norden og blant de beste i Europa, sier Ådne Søndrål. Foto: FinansavisenVis mer

Satser 380 mill. - Ådne Søndrål bygger Finlands første outlet

Ådne Søndrål skal sammen med Trond Vegar Brattlie og Glastad-familien bygge Finlands første outlet-by.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) - Outlet-byen i Vestby har vært usedvanlig bra. Vi har doblet omsetningen siden åpningen og er klart best i Norden og blant de beste i Europa, sier Ådne Søndrål til Finansavisen.

Blendet av suksessen tar OL-mesteren nå med seg konseptet for å bygge Finlands første outlet. Søndrål har ifølge avisen allerede lagt 3,4 millioner euro på bordet for en 43 mål stor tomt, og planen er å investere ytterligere 35 millioner euro i byen som lik Vestby med 10.000 kvadratmeter og som skal huse 40 til 45 butikker.

Søndrål har gått med planer om Finland-etablering i flere år, men først nå er prosessen ordentlig i gang om bygg rett ved siden av Ikea bare 6-7 minutter fra Vantaa-flyplassen og 15 minutter fra Helsingfors sentrum.

- Vi kjøpte først en billig opsjon ettersom vi var opptatt av ikke å ta grunnrisiko. Nå er vi enig med en entreprenør om en ferdigpriset entreprise, kjøpt tomten og fylt opp med leietagere slik at vi håper å bygge fra høsten av, sier Søndrål til Finansavisen.

Straks har Søndrål nyåpning av outletbyen i Vestby etter en fire års reguleringsprosess og en investering på 100 millioner kroner. Det har gitt 12 nye butikker og snart påbegynnes ytterligere investeringer i parkeringskapasitet.

- 2016 var et svært godt år med god vekst i omsetningen, sier Søndrål som håper Finland-etableringen skal bli like bra.

- Formidabel verdiøkning

- Det finnes 150 slike outleter i Europa, og de fleste land har sin outlet, men ikke Finland. Ofte er det en grunn til det, hvilket vi har forsøkt å forstå, og finsk økonomi har hatt det tyngre enn resten av Norden. Men vi tror ikke bunnen faller ut av økonomien, og nå ser det bedre ut makromessig også, sier Søndrål.

I mellomtiden har Søndrål, Brattlie og Glastad bygget opp et mindre outletby i Stavanger. Hva outlet-imperiet er verdt vil imidlertid ikke Søndrål si noe om utover å oppgi over 40 millioner i leieinntekter og en gjeld på 300 millioner.

- Vestby har vært en usedvanlig hyggelig reise og vi har hatt en formidabel verdiøkning, sier Søndrål til avisen.

Han vil selv ikke kvantifisere verdiene men understreker at verdiene vil være påvirket av at de har vært fullt utleid i seks år og har en av de sterkeste posisjonene i Europa.

Hvis man gjetter på en yield på 6 prosent, får man bruttoverdier på drøye 650 millioner og nettoverdier på drøye 350, skriver Finansavisen.

Av dette eier Søndrål selv 10 prosent – det samme som Brattlie, mens Glastad-familien sakte, men sikkert har økt sin eierandel til 80 prosent etter at gründerne opprinnelig satt med 48 prosent.

Andre økonominyheter:

Jekker ned - gjentar «selg»
Kraftig Airbnb-vekst i Norge