Satser i Norge:  - Vi gjorde et godt kjøp, sier Laszlo Bagameri, daglig leder i Vajda-Papir Scandinavia AS. Foto: Eivind Yggeseth/FA
Satser i Norge: - Vi gjorde et godt kjøp, sier Laszlo Bagameri, daglig leder i Vajda-Papir Scandinavia AS. Foto: Eivind Yggeseth/FAVis mer

Satser 40 millioner på doruller i Drammen

Et ungarsk firma satser 40 millioner på dorullproduksjon i en bakgate i Drammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Norske arbeidere har avtalefestet arbeidstid på 33 timer i uken. Det er lite når våre ansatte i Ungarn jobber 40 timer, sier Laszlo Bagameri (43), adm. direktør i Vajda-Papir Scandinavia, til Finansavisen.

Det er nå drøyt to år siden det privateide industriselskapet Vajda kjøpte tørkerull- og toalettpapirfabrikken Sunland-Eker, som tidligere var en del av SCA Hygiene Products.

- Gjorde et godt kjøp - Kort arbeidstid er bra for de ansatte, men en utfordring for oss som arbeidsgiver. Men hvis andre har klart å drive lønnsomt med de rammebetingelsene, så klarer vi det også, sier Bagameri til Finansavisen.

SCA ble pålagt å selge av konkurransemyndighetene. Grunnen var at det svenske papirkonsernet hadde kjøpt opp den europeiske delen av konkurrenten Georgia Pacific.

- Vi gjorde et godt kjøp, sier Bagameri.

Han oppgir at Vajda har investert 40 millioner kroner i fabrikken i Drammen. Ved inngangen til 2014 ble lokalene og produksjonsutstyret bokført til rundt 20 millioner kroner i regnskapet.

- Hvorfor pløye 40 millioner kroner inn i papirproduksjon i Norge?

- Det korte svaret er at vi trengte mer produksjonskapasitet. Vi vokser, og strategien er å bruke denne fabrikken til å betjene det nordeuropeiske markedet. Vi hadde allerede stor eksport til Skandinavia fra Ungarn, men fraktkostnadene gjorde eksporten lite lønnsom, sier Bagameri til Finansavisen.

- Vi har hatt en veldig varm velkomst i Norge, og jobbet tett sammen med vår långiver DNB, understreker han.

Bagameri oppgir at selskapet omsatte for rundt 203 millioner kroner i 2014, og fikk rundt 10 millioner kroner i negativt resultat før skatt.

For 2015 er planen å omsette for 260 millioner kroner og å gå med overskudd.

Flere nyheter Mistet oljejobben før han fikk begynt
- De som svindler oss, svindler fellesskapet
Har tapt 1,5 milliarder på eiendom og aksjespekulasjon