TIL KAMP: Regjeringen vil nå bruke 93 millioner kroner i kampen mot rusmisbruk i fengslene. Foto: NTB scanpix
TIL KAMP: Regjeringen vil nå bruke 93 millioner kroner i kampen mot rusmisbruk i fengslene. Foto: NTB scanpixVis mer

Satser 93 millioner mot rus

To av tre innsatte har rusproblemer. Nå skal det brukes millioner på å gjøre innholdet i soningen bedre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet mener de 93 millionene som regjeringen vil bruke i kampen mot rus i fengslene er tidens satsing på innholdet i fengselssoningen.

- Innsatte i norske fengsler sliter med rus- og psykiske problemer. Nå har vi satt av 93 millioner kroner til forskjellige tiltak over en fem års periode. Pengene skal brukes av kriminalomsorgen, slik at de innsatte blir bedre i stand til å bli tilbakeført samfunnet, etter endt soning, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen til Dagbladet.

Millionsatsing De 93 millionene skal blant annet brukes til:

* Egen avrusningsenhet ved Bergen fengsel.

* Utvidelse av § 12-soning (Tverrfaglig spesialisert rusbehandling).

* Narkotikaprogram med domstolskontroll gjøres landsdekkende (bare Oslo og Bergen i dag).

* Styrking av fengselshelsetjenesten.

* Utvide stifinnerordningen til tre nye fengsler.

Kritiserer de rødgrønne - Denne satsingen på innhold i soningen er den største de siste tiåra. Når vi vet at to av tre av innsatte har rus- og/eller psykiske utfordringer, vil denne satsingen være svært verdifull for å sikre bedre en tilbakeføring til samfunnet.

STATSSEKRETÆR:  Vidar Brein-Karlsen (Frp). Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
STATSSEKRETÆR: Vidar Brein-Karlsen (Frp). Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

 Brein-Karlsen fyrer også av en bredside mot Arbeiderpartiet:

- Vi har blitt kritisert, og Arbeiderpartiet har hevdet at regjeringen ikke prioriterer innhold i soningen. Under det rødgrønne regimet ble det ikke bevilget på langt nær så mye penger til innholdet i soningen som vi nå gjør.

Ikke imponert - At regjeringen endelig kommer på banen med midler til innhold i soningen, slik vi har etterlyst i to år, er bra. Behovet er nemlig svært stort siden Høyre og Fremskrittspartiet har bedt kriminalomsorgen kutte nesten 50 millioner kroner bare i sine siste budsjetter, sier Hadia Tajik (Ap), leder av Stortingets justiskomité.

- Dette er en nødvendig videreføring av noen av de tiltakene vi satte i gang på innhold. Stoltenberg II økte til sammenlikning bevilgningene til opplæring, bibliotek, fengselsprest-tjenesten og helsetjenesten for innsatte med om lag 117 millioner kroner. Vi etablerte også rusmestringsenheter ved 13 fengsler, med nesten 150 plasser totalt. I tillegg kommer nesten 30 plasser på Stifinner'n, som også er et tilbud for rusmiddelavhengige.  

Arbeiderpartiet la fram et forslag til å bedre innholdet i soningen i vår. Det stemte Frp ned. Kanskje dette er anledningen for justisministeren til å kikke på det på nytt, sier Tajik.

JUSTISKOMITEENS LEDER:  Hadia Tajik (Ap).. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
JUSTISKOMITEENS LEDER: Hadia Tajik (Ap).. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer