Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Satser alt på DNA-bevis

Ingen har sett Anne Slåtten sammen med 42-åringen som er tiltalt for å ha kvalt henne. På åstedet er han heller ikke sett. Aktor satser på fellende dom med ett eneste bevis: DNA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): I dag starter rettssaken etter drapet på sykepleierstudent Anne Slåtten (23), som ble funnet kvalt og drept i Førde i juni i fjor. 42-åringen som står tiltalt for forsettlig drap og voldtektsforsøk, ble arrestert etter en omfattende DNA-registrering av alle menn som hadde vært i Førde sentrum natt til 6. juni.

Kripos fant DNA-spor fra gjerningsmannen på Anne Slåttens høyre bryst og inni BH-en.

Etter 1064 DNA-prøver av menn fra Førde, fikk de perfekt treff med den tiltalte 42-åringens DNA-profil, og han ble pågrepet.

-  Ikke godt nok bevis

Dette funnet er aktor Jogeir Nogvas sterkeste kort i rettssaken. Ingen har sett den tiltalte på åstedet, og ingen har sett de to sammen. Kripos er sikre på at Anne Slåtten ble drept i skogholtet der hun ble funnet, like ved veien hun gikk da hun skulle på jobb den søndagen. DNA-funnet knytter 42-åringen til åstedet, og dermed også til drapet, mener de.

-  Alle må være fullstendig klar over at et DNA-funn på et åsted ikke er noe bevis for drap, sier forsvarer Ivar Blikra, som mener det kan være flere forklaringer på hvordan DNA-et til hans klient har havnet der.

Selv hevder 42-åringen at han var for rusa til å huske noe av det som skjedde.

Familien gruer seg

I retten vil aktor føre vitner som har sett den tiltalte på byen i Førde. Kronvitnet blir en bilfører som plukket opp 42-åringen og kjørte ham hjem, rundt halv ti på morgenen. Disse opplysningene plasserer ham i området hvor Slåtten ble funnet.

Forsvareren vil prøve å så tvil om disse opplysningene, blant annet ved å føre et søskenbarn av den tiltalte som vitne. Hun hevder å ha hørt ham komme hjem i firetida på natta. Anne Slåtten ble drept rundt ti på halv åtte.

Familien til Anne Slåtten vil følge rettssaken i Førde.

-  De gruer seg, men føler samtidig at det kan være til hjelp for å bearbeide sorgen, sier bistandsadvokat Rune Tysse. Han har krevd 750 000 kroner i erstatning etter drapet.

TEKNISKE BEVIS: Politiet tok 1064 DNA-prøver av menn fra Førde.