KLAR TIL DYST : Hillary Clinton dro rett fra Asean-møte i Phnom Penh . I kveld kommer hun til Jerusalem for å få til en våpenhvile mellom Israel og Hamas.Foto: REUTERS/ Samrang Pring
KLAR TIL DYST : Hillary Clinton dro rett fra Asean-møte i Phnom Penh . I kveld kommer hun til Jerusalem for å få til en våpenhvile mellom Israel og Hamas.Foto: REUTERS/ Samrang PringVis mer

Satser alt på våpenhvile

Både Israel og palestinerne i Gaza må føle at de får noe igjen for en våpenhvile. Hva kan Hillary Clinton og Ban Ki Moon bidra med, spør Morten Strand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs generalsekretær Ban Ki Moon er på plass. USAs utenriksminister Hillary Clinton er på vei. Med verdens to fremste diplomater til stede kan en våpenhvile mellom Israel og Hamas være nær. Det tunge skytset som har tatt livet av rundt 120 mennesker skal erstattes av politisk tungt skyts.

Håpet for en våpenhvile underbygges av at verken Ban Ki Moon eller Hillary Clintol ville reist til Midtøsten nå hvis de ikke trodde de kunne oppnå resultater. Nøkkelen til en avtale kan være Hillary Clintons møte med den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu i Jerusalem imorgen tidlig. Til da kan elementer i en våpenhvile være på plass. Israel sier de har innstilt en bakkeaksjon for å gi diplomatiet tid.

Det er nesten ingen detaljer som er kjent fra samtalene, bortsett fra at Israel krever en stans av skyting av raketter fra Gaza inn i Israel, og at palestinerne i Gaza krever en opphevelse av den israelske blokkaden. Hamas-sjefen Khaled Meshaal sier han vil ha en våpenhvile, men at det er en forutsetning at den seks år lange blokkaden som hindrer økonomisk utvikling, løftes.

Men at Israel skal oppheve blokaden er nærmest utenkelig. Den er tross alt begrunnet med at palestinerne smugler inn raketter til Gaza, de samme rakettene som startet den siste runden med krigshandlinger.

Vestlige forsøk på å få palestinerne til å trekke forslaget sitt om å bli tatt opp som land med observatørstatus i FNs hovedforsamling har trolig heller ikke noen realisme i seg. For palestinerne handler dette om selvreskept, og noe selvstyremyndighetene i Ramallah ikke kan ta lett på.

Kairo er nå senter for det intense diplomatiet som utspiller seg. En nøkkelmann er Egypts president Mohamed Morsi. Han representerer Det muslimske brorskapet som for kort tid siden var forbudt i Egypt, men som er i ferd med å vokse seg stort, og kanskje bli den ledende politiske kraften i den arabiske verden. Å stå fadder for en våpenhvileavtale mellom sin ideologiske slektning Hamas, og Israel, vil være en godt synlig fjær i hatten for Morsi.

Akkurat som Ban Ki Moon vil Hillary Clinton både besøke Jerusalem i Israel, Ramallah på Vestbredden, og den egyptiske hovedstaden Kairo. Men hun vil ikke møte Hamas-ledere, og hun vil ikke dra til Gaza.

Til Gaza drar derimot ledere for islamske land i flokk og følge. Den tyrkiske utenriksministeren Ahmet Davutoglu, og flere framtredende arabiske ministre, er ventet til Gaza idag. For dem er det snakk om solidaritetshandlinger.

Kanskje kan våpenhvileforhasndlingene dra ut i tid. Israel har fyrt av 1350 raketter siden den israelske offensiven startet for sju dager siden. Fra palestinsk side er det skutt opp 640 raketter, i tillegg til 300 som har blitt skutt ned av israelerne. Og det er ingen tegn til at Hamas, eller enda mer radikale grupper, vil stanse skytingen mot Israel. Bare i går ble 67 raketter skutt mot Israel.

Kan Morsi sette seg på Hamas, og få dem til å stanse sin utskyting av raketter, samt kontrollere andre grupper med fingrene på avtrekkeren? Kan Clinton sette seg på Netanyahu, og få ham til å stanse strømmen av de langt med dødelige israelske rakettene? I løpet av et døgn vet vi trolig mer.