Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Satser høyt i Las Vegas

Begge president kandidatene legger store penger på bordet for å vinne gamblingstaten Nevada.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAS VEGAS/BOCA RATON (Dagbladet): For full musikk kommer Mitt Romney opp på utendørsscenen i forstaden Henderson like utenfor Las Vegas. Han er akkurat blitt introdusert av visepresidentkandidat Paul Ryan.

- Det vi så i går var en kandidat som bekymrer seg for verden og en som bekymrer seg for situasjonen i denne valgkampen, sier visepresidentkandidaten.  

Og så er det hovedpersonen sin tur.

- Dere så vel på tv i går og disse debattene har vært en superinnsprøytning i vår kampanje sier Romney.

Pengesløser
Dagbladet var i går til stede da Mitt Romney for fullt satte inn støtet i vippestaten Nevada.

- Jeg setter pris på at dere heier og roper, men det jeg virkelig trenger er at dere nå går ut og stemmer. For på valgdagen har dere annet å gjøre, da skal dere nemlig sørge for at alle naboer og venner kommer seg til stemmelokalene slik at vi får dette landet på rett kjøl igjen.

Møtet seint i går kveld norsk tid ble innledet av bilder av Obama på storskjermene og dyster musikk. Så kom en mørk stemme på høytaleren:

- Ikke bare søler han bort penger. Først låner han dem fra land som Kina og så kaster han dem bort etterpå. Vi har ikke råd til fire nye år, sier stemmen.

Ledighet
Og Romney halvtimes lange tale handlet mye om økonomi og ledighet. Ingen andre stater i USA har høyere ledighet enn Nevada. Nå er den på nesten 12 prosent.

- Er det noen her som tror at høyere skatter skaper flere jobber, nærmest roper han fra scenen.

Romneys kampanje har tidligere vurdert oddsene for å vinne gamblingstaten som for dårlige, men det har endret seg med de siste ukenes framganger. Plutselig er den innenfor rekkevidde og kampanjen satser massivt med ressurser her.
Dette må selvsagt Obama svare på, og i seint morgen kveld kommer presidenten til byen.

Selvmotsigelser
I tv-reklamene som ruller kontinuerlig i Nevada og de andre vippestatene går Obama rett i strupen på Romney for alle hans skiftende standpunkter. I tv- debatten natt til i går sa Romney at han vil ha alle styrker ut av Afghanistan i løpet av 2014.

Men tidligere har Romney kritisert Obama for å avsløre en slik frist til USAs fiender. Denne selvmotsigelsen blir nå brukt for alt det er verd av Obama.

Flere kommentatorer påpeker derimot at dette også åpner en ny dør for Romney. Han prøver nemlig å framstille seg som den samlende kandidaten som hever seg over slike harde angrep.

I angrep
Her i Nevada ble det i går offentliggjort en måling som viser to prosentpoengs ledelse til Obama, men nasjonalt er det nå flere målinger som viser Romney i ledelsen.

To uker før valget viser de siste meningsmålingene viser nærmest dødt løp mellom president Barack Obama og republikanernes kandidat, Mitt Romney.

Sistnevnte har halt kraftig innpå de siste par ukene. Da de natt til tirsdag norsk tid møttes til en siste debatt om utenrikspolitikk i Boca Raton i Florida, gikk Obama særdeles aggressivt ut. Han benyttet hver mulighet han hadde til å angripe Romney, mens republikaneren var langt mer tilbakeholden og virket mest opptatt av ikke å tabbe seg ut på et felt hvor han ikke har noen praktisk erfaring.

Obamaseier
Både de fleste kommentatorene og de umiddelbare meningsmålingene blant seerne konkluderte med at Obama vant, men det er for tidlig å si om seieren faktisk får betydning for valget.
Mens Romney selvsagt ønsker at velgerne skal fortsette å strømme til ham, prøver Obama å gjøre alt han kan for å snu stemningen.

Etter få timers søvn fortsatte den intense jakten på velgerne i vippestater for presidenten med et arrangement med drøyt 8000 tilhengere på en tennisstadion i Delray Beach i Florida.

- Dere kan velge mellom en som er uansvarlig og tar feil, eller en som er stødig og sterk, sa Obama til stor jubel.

Han fortsatte angrepene fra debatten ved å bruke uttrykket «romnesia» — et ordspill på hukommelsestap (amnesia) og motkandidatens navn. Obama mener nemlig Romney viser en helt unik evne til konstant å forandre ståsted.

- Romnesia. Jeg vil forsikre meg om at ingen blir smittet. Romney fortsetter å si at han elsker ting han deretter vil fjerne. Vi er vant til å se politikere forandre mening i løpet av fire år, men ikke i løpet av fire dager, sier Obama.

Han jobber desperat for å komme på offensiven igjen. I løpet av de neste to døgnene skal han besøke seks av de åtte viktigste vippestatene.
Etter talen i Florida, fløy han direkte til Ohio. Han skal også til Nevada, Iowa, Colorado og Virginia. I tillegg lanserte han i går flere nye TV-reklamer og en 20 sider lang plan for de neste fire åra.

OPTIMIST: Her lander Mitt Romney i Nevada med Reno-fjellene i bakgrunnen. Nå mener presidentkandidaten at utsiktene er lyse i gambling-staten. Foto: Charles Dharapak / (AP /Scanpix
OPTIMIST: Her lander Mitt Romney i Nevada med Reno-fjellene i bakgrunnen. Nå mener presidentkandidaten at utsiktene er lyse i gambling-staten. Foto: Charles Dharapak / (AP /Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media