Satser livet for å redde liv

Selv de mest garvede redningsmannskapene i Gaza er sjokkert over at den israelske hæren nå har gjort redningsmannskaper til krigsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Muhammed ringte sin venn og ambulansesjåførkollega Ala al-Sousi på radioen, hadde han en kilo med granatsplinter og kuler i kroppen. «Jeg tror jeg dør,» fikk han sagt før Ala dro og reddet ut sin venn.

- Jeg har sett mye blod i min tiårige tjeneste som ambulansesjåfør i Gaza. Men det ble for mye for meg å se en god venn og kollega ligge blødende i ruinene, forteller Ala al-Sousi (34) med lav stemme. Etter å ha kjørt vennen på sykehus natt til fredag, brøt han sammen og ble selv innlagt.

SKREMT: - Jeg er skremt over at israelske soldater nå systematisk angriper redningsmannskaper, sier han. Fire ambulansearbeidere er drept i fire ulike ambulanser i byene Jenin, Tulkarem og Gaza den siste uka. I tillegg ble en sykehusdirektør drept i Betlehem.

Natt til fredag hadde Ala al-Sousi den verste opplevelsen han kan huske siden det palestinske opprøret brøt ut for 17 måneder siden. Han ble beordret til å hente ut skadde politifolk etter at israelske krigsskip bombet det palestinske kystpolitiets base nord for Gaza by. Etter å ha kjørt første runde med skadde og drepte til sykehuset i Gaza, ble han kalt opp på radioen av sin kollega og gode venn Muhammed al-Hissi (27), som deltok i den samme redningsaksjonen.

BOMBINGEN FORTSATTE: - Han var desperat i stemmen, sier Ala.

- Send flere ambulanser. Jeg er skadd. De fortsetter å bombe. Jeg tror jeg dør, klarte Muhammed å få fram på radioen. Da vi kom tilbake, skjøt israelerne med tunge maskingevær fra krigsskipene, til tross for at flere ambulanser sto der med blinkende lys og sirener, forteller sjåføren.

Flere av redningsmannskapene på stedet hadde trukket seg unna og nektet å ta seg fram til de skadde, på grunn av den harde beskytningen. I en pause i beskytningen kjørte Ala al-Sousi ambulansen fram og fikk hentet ut kollegaen, som lå livløs med blødende sår i bein, armer og mage.

En annen ambulanse hentet ut liket av en annen redningsarbeider, ambulansesjåfør Saed Shalayel (26) i den militære sanitetstjenesten.

Den skadde Muhammed al-Hissi vil trolig overleve, ifølge kirurg Bakr Abu Safiye ved Shifa Hospital.

- Jeg opererte ut over en kilo med jernsplinter. Men tilstanden er nå stabil, sier legen.

TILBAKE PÅ JOBB: Etter bare en dags hvile er sjåfør Ala al-Sousi allerede tilbake på jobb. Han får stadig klapp på skulderen av kolleger som kommer innom hvilebrakka ved Røde Halvmånes utrykningssenter i Gaza.

- Det er bedre å komme på jobb og snakke ut med arbeidskameratene om det som skjedde, enn å sitte hjemme og sture, sier sjåføren.

En TV står i et hjørne i hvilebrakka og melder om stadig nye angrep fra israelske fly, helikoptre og bakkestyrker mot palestinske byer lørdag. I Gaza ble to politistasjoner igjen bombet, men ingen ble drept i disse angrepene.

Ambulansepersonalet reiser seg fra stolene i opphisselse når TV-bildene viser en israelsk stridsvogn som kjører på to palestinske ambulanser i byen Tulkarem på Vestbredden.

- Disse israelerne oppfører seg som dyr. De har jo gått helt fra vettet, sier en av de yngste på brakka og nikker mot skjermen. En annen tror hensikten med å ramme helsearbeiderne er å svekke moralen på palestinsk side.

Utenfor hører vi lyden av helikoptre som nærmer seg. Unger strømmer ut i gata og peker opp mot to krigshelikoptre som har stanset over hustakene. Noen plystrer, andre knytter nevene mot helikoptrene. Etter et par minutter flyr helikoptrene videre uten å bombe denne gangen.

ENGSTELIG FAMILIE: Ala al-Sousi er gift og har tre barn. Han medgir at kona er engstelig for ham på jobben.

- Men verst er det egentlig å se at til og med yngstesønnen på fire år skjønner hva arbeidet mitt dreier seg om. Når han hører at jeg blir kalt opp på radioen, sier guttungen at «nå bomber flyene».

- Familien min støtter meg i jobben. De vet at dette er viktig arbeid. Og dessuten er jeg glad for at jeg har en jobb, sier 34-åringen.

BESKYLDNINGER: Siden det palestinske opprøret brøt ut i september 2000, har Røde Halvmåne registrert 170 angrep på sine ambulanser. De palestinske redningsarbeiderne understreker likevel at det er en ny utvikling at israelerne skyter så målrettet for å drepe som de har gjort den siste uka.

Den israelske hæren hevder at palestinerne bruker ambulanser for å smugle våpen og terrorister. Den amerikanske organisasjonen Leger for menneskerettigheter har undersøkt disse påstandene og kommet fram til at beskyldningene er grunnløse.

- Blant alle de tilfellene vi har undersøkt, er det ikke ett eksempel på at ambulansepersonell har vært involvert i terroristaktiviteter, sier organisasjonens talsmann Tomer Pfeffer til avisa Haaretz.

SØRGER: Sjåføren i denne palestinske ambulansen ble fredag drept av israelsk skyts. På bildet sitter en annen ambulansjesjåfør og sørger over tapet av sin kollega.