Norsk Kylling har siden 2012 vært et heleid datterselskap under Rema Industrier, som er et holdingselskap for næringsmiddelindustri i Reitangruppen. Foto: Finansavisen
Norsk Kylling har siden 2012 vært et heleid datterselskap under Rema Industrier, som er et holdingselskap for næringsmiddelindustri i Reitangruppen. Foto: FinansavisenVis mer

Satser milliardbeløp på kylling

Rema-eide Norsk Kylling bygger nytt slakteri og foredlingsanlegg i Trøndelag for mellom 1 og 2 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) – Som en del av en omfattende satsning på hele vår verdikjede for kylling skal vi bygge en fabrikk som skal slakte og foredle hele Norsk Kyllings volum i dag og i overskuelig fremtid, fastslår Kjell Stokbakken, adm. direktør i Norsk Kylling til Finansavisen.

– Tidlig i prosjekteringen er det vanskelig å gi en eksakt prislapp, men det er en betydelig investering som vil koste et sted mellom 1 og 2 milliarder kroner, legger han til.

Norsk Kylling har siden 2012 vært et heleid datterselskap under Rema Industrier, som er et holdingselskap for næringsmiddelindustri i Reitangruppen.

Gode tider tilbake

Satsingen tyder ifølge avisen på at de gode tidene er tilbake i hvitt kjøtt-bransjen. Salget av norskprodusert kylling har økt jevnt og trutt de siste 20 årene, men for to-tre år siden samlet mørke skyer seg.

Januar 2015 skrev VG at omsetningen av kylling falt med 20 prosent i verdi i fjerde kvartal.

På slutten av 2014 raste debatten om antibiotikaresistente bakterier i kylling i norske medier, og én etter én lovte produsentene å fase ut fôrtilsetningsstoffet narasin, som eksperter mener kan føre til antibiotikaresistens.

Flytter fra Støren

I slutten av juni kunngjorde Norsk Kylling at de legger ned dagens fabrikk på Støren, som ligger seks mil sør for Trondheim, i Midtre Gauldal kommune.

I stedet etablerer selskapet seg ett av to andre steder i Sør-Trøndelag. Det ene alternativet er Malvik, som ligger to mil øst for Trondheim. Det andre er Orkanger, fire mil sørvest for byen, skriver avisen.

– Orkdal er et område godt egnet, med sterk tradisjon og med kompetanse i alle ledd for industri, sa Stokbakken i en pressemelding til lokale medier for et par uker siden. Der understreket han at Norsk Kylling fortsatt ønsker dialog med Malvik kommune rundt tomtealternativet der.

Førstevalget til Norsk Kylling er en 160 mål stor tomt i Orkanger.

I dag er det en kornåker, men Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har sagt ja til omregulering dersom det kommer en stor industriaktør som vil etablere seg der, ifølge Stjørdalens Blad.

Stokbakken understreker at Norsk Kylling har gjort alt det kan for å finne en løsning på Støren.

– Vi ønsket virkelig å bygge ny fabrikk der, men dessverre blir kostnadene for høye og risikoelementene for mange til at vi kan gå for bygging av vår nye fabrikk der, sier han i en pressemelding.

Målsettingen er å starte opp ny fabrikk i første halvdel av 2020.

Har fjernet narasin

Den 12. mai gikk Rema ut med at produkter fra et kyllingparti fra Norsk Kylling ble sperret for salg og at kunder ble bedt om å kaste varer de hadde kjøpt på grunn av E.coli.

– Er problemene med narasin og E.coli nå løst?

– Norsk Kyllings produkter har vært uten narasin i foret siden februar 2016.

Når det gjelder E.coli-varselet i mai, var det falsk alarm, fastslår Stokbakken, ifølge Finansavisen.

– Vi hadde prøveverdier som lå høyt, men ved ytterligere analyser og flere prøver viste det seg at varene var helt trygge og kunne frigis. Vi handler alltid etter føre var-prinsippet i slike saker, svarer han.

Andre økonominyheter:
De største meglerhusene på Oslo Børs
- Markedet er nå virkelig brennhett