MOT RADIKALISERING:  Justisminister Anders Anundsen (t.h.) og Anders Werp, nestleder i Stortingets justiskomité vil bruke flere millioner i kampen mot radikalisering. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MOT RADIKALISERING: Justisminister Anders Anundsen (t.h.) og Anders Werp, nestleder i Stortingets justiskomité vil bruke flere millioner i kampen mot radikalisering. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Satser millioner mot RADIKALISERING

Regjeringen vil gi 10 millioner kroner til kommunene i kampen mot radikalisering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunene har blitt pålagt ansvaret i kampen mot radikalisering. Nå foreslår regjeringen i revidert nasjonalbudsjett å bevilge 10 millioner kroner til spesielle lokale tiltak, i kampen mot radikaliseringen.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) og nestleder i Stortingets justiskomité Anders Werp (H) mener en slik bevilgning er viktig i kampen mot radikalisering.

- Vi vil bruke 10 millioner kroner på en ny tilskuddsordning for kommunene, slik at de kan sette i gang prosjekter mot radikalisering og voldelig ekstremisme. Dette vil være med og ansvarliggjøre kommunene, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen.

Nye ressurser - Flere kommuner har etterlyst ressurser, nå får de det, sier Anders Werp, nestleder i Stortingets justiskomité til Dagbladet.

Anundsen og Werp regner med bred støtte i Stortinget for forslaget.

- Noen kommuner har allerede satt i gang ulike prosjekter - både Sarpsborg og Bærum. Nå får kommunene som har gode prosjekter økonomisk drahjelp, sier Anundsen.

- Samfunnsproblem De to justispolitikerne mener radikalisering er et stort samfunnsproblem, og er klar på at en rekke ulike tiltak må iverksettes.

-Radikalisering er ikke et myndighetsproblem, men et samfunnsproblem, understreker Anundsen.

Werp peker på at radikaliseringen skjer i forskjellige miljøer, og at det er helt nødvendig med en rekke tiltak.

- De 10 millionene vi nå bevilger til kommuner som har gode prosjekter er viktig, og vil gi kommunene mulighet til å sette inn tiltak for å bekjempe radikalisering, sier Werp.

Millionbevilgningen skal kommunene bruke både til forebyggende prosjekter og til å følge opp ekstremister som for eksempel har kommet hjem fra Syria.

- De som søker seg til disse miljøene kommer fra forskjellige deler av samfunnet, Noen er ideologisk overbevist, andre er småkriminelle og noen har falt utenfor. Felles for personene i disse gruppene er at de alle er på utsiden av det sosiale fellesskapet, sier justis- og beredskapsminister Anundsen.

Mentorer i fengslene Ved siden av de 10 millionene vil regjeringspartiene bruke to millioner kroner på tiltak i kriminalomsorgen.

- Vi ser for oss en mentorordning for forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme i fengslene.

Anundsen understreker at det er vanskelig og en stor utfordring for samfunnet å ta opp kampen mot radikaliseringen.

- Vi har alle et ansvar. Vi må bry oss og si i fra når vi oppdager tendenser til radikalisering, sier Anders Werp.