Krigen i Ukraina:

- Satser på at Vesten går lei

Nato-rot og manglende interesse for krigen i Ukraina, kan med tida være til Russland og Vladimir Putins fordel. - Er det noe Putin har, så er det tid, sier forsker.

TENKER LANGSIKTIG: Til tross for manglende suksess så langt, har Russland og Vladimir Putin fortsatt tro på seier i Ukraina, mener ekspert. Foto: Sergei GUNEYEV / SPUTNIK / AFP

TENKER LANGSIKTIG: Til tross for manglende suksess så langt, har Russland og Vladimir Putin fortsatt tro på seier i Ukraina, mener ekspert. Foto: Sergei GUNEYEV / SPUTNIK / AFP

Vis mer
Publisert

Eksperter har hele tida pekt på at Russland og president Vladimir Putin ble overrasket over den massive, stort sett unisone responsen fra omverdenen.

Store deler av verdens land og organisasjoner har innført harde sanksjoner mot russisk økonomi og elite. Samtidig har både tradisjonelle og sosiale medier strømmet over av meldinger om Ukraina.

Nesten fire måneder inn i krigen, er denne situasjonen i ferd med å endre seg. Omtalen av Ukraina både tradisjonelle i sosiale medier er dalende, viser en oversikt fra medieovervåkningstjenesten Newswhip. Også antall googlesøk på Ukraina er nå nede på nivå med før krigens utbrudd, viser tall fra Google Trends.

Samtidig skaper Tyrkias hårete krav splid innad i Nato.

Det kan være til Russland og president Vladimir Putins fordel.

- Satser på at Vesten går lei

I en tråd på Twitter, skriver forsker og Russland-kjenner Karen-Anna Eggen, at splittelse og manglende interesse kan være en del av Putins langsiktige plan.

- Russland tenker langsiktig, og satser på at Vesten går lei/intern splittelse, skriver Eggen på Twitter.

Hun er forsker ved Institutt for forsvarsstudier på Forsvarets høgskole, og forteller overfor Dagbladet at vi allerede ser noen tendenser til splittelse blant vestlige land. Blant annet fordi høye priser på mat, olje og gass rammer verdens land ulikt.

- I tillegg har du land i Europa som er tettere knyttet til Russland, som Ungarn. Tyrkia har også vist seg å bli en vanskelig partner i prosessen med finsk og svensk Nato-medlemskap. Så noe murring ser vi antydninger til. Så er spørsmålet om det er samhold eller splittelse som forsterkes på sikt, forklarer Eggen, og understreker at Europa og Vesten inntil videre har vist en utrolig evne til samhold.

INTENST: Dramatiske opptak fra et hjelmkamera viser intense øyeblikk fra en nærkamp i byen Sievjerodonetsk. Video: Twitter/Marine_Ukraine. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Vil skape splittelse og uro

At Russland på sin side ønsker noe annet enn samhold, er helt åpenbart. Russland har lenge jobbet med å finne uenigheter de kan spille på, både innad i EU og Nato, men også på nasjonalt nivå. Alt for å skape splittelse og uro.

Krigen har gjort dette arbeidet vanskeligere, men også gitt dem en større arena.

- Krigen i Ukraina har røykt ut uenigheter og diskusjoner på alle nivåer, som Russland kan spille på, samtidig som de i større grad henvender seg til land utenfor den vestlige sfæren for støtte og for å spre desinformasjon om Vesten, særlig USA og Nato.

Dermed kan den pågående russiske utmattelseskrigen i Donbas-regionen hjelpe Putin.

- Krigens kanskje blodigste fase

For nesten fire måneder inn i den russiske invasjonen, har tempoet i krigen gått ned. Samtidig er det på ingen måte stillstand, mener Eggen.

- Tvert imot er krigen nå kanskje inn i sin blodigste fase så lang, sier Eggen, og fortsetter:

- Russland bomber alt foran seg sønder og sammen, før de rykker litt fram og repeterer. Dette har vi sett før, og Ukraina lider store tap som følge av det, sier forskeren.

Russland har mer å ta av, både av befolkning, penger og militært materiell. Dermed har russerne kunne gjøre tilgang til materiell, særlig artilleri, til et suksesskriterie i de pågående kampene.

- Putin har godt tid

Likevel har russerne så langt få seirer å vise til.

Helt siden krigens utbrudd har det vært konsensus blant flere forskere og eksperter om at ledelsen i Kreml og president Vladimir Putin har vært alt annet enn fornøyd med utviklingen og resultatene.

Det er fortsatt tilfellet, mener Eggen.

- At de heller ikke nå raskt klarer å sikre en seier i Donbas-regionen er vel heller ikke noe de jubler over, men er det noe Putin har, så er det tid.

Og Putin tror fortsatt at dette er en krig han vil vinne.

- Målene om å sikre en russisk interessesfære, at Ukraina ikke skal være en suveren stat, og å drive NATO vekk, består, selv om de er lengre vekke fra det målet nå enn før 24. februar.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer