Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Satser på barna

Mange innvandrerkvinner tar det for gitt at barna deres skal hjelpe dem når de blir eldre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre-politikeren Afshan Rafiq tok i Dagbladet i går til orde for at pårørende som vil ta seg av sine eldre, bør få kontantstøtte på mellom fem og åtte tusen kroner i måneden. Det vil gi en valgfrihet som sikrer en verdig alderdom, hevdet Rafiq.

- Barna mine vil ikke sende meg på sykehjem. De vil passe på meg hjemme, sier Khawar Sultana fra Pakistan. Hun er sikker på at ungene føler en slik forpliktelse.

47-åringen får følge av flere innvandrerkvinner som Dagbladet snakket med på Grünerløkka eldresenter i går. Der drev ordførerkandidat Ellen Horn og Saera Kahn (Ap) i Oslo stemmefiske.

- Ikke viktig

Hvordan det er å bli gammel for kvinnelige innvandrere i Norge, opptar damene som hver uke møtes for å diskutere livet i sitt nye hjemland.

- Kontantstøtte er ikke viktig for meg. Datteren min er snill og vil stille opp uansett. Det ligger i vår kultur å ta seg av sine gamle, sier Khawar Sultana, og får bifall fra sine medsøstre.

Like sikker er ikke Saera Kahn, Ap-politiker i Oslo. Hun tror innvandrerkvinner forregner seg når de baserer alderdommen på hjelp fra barna sine.

- Karrierebevisste

- 2. generasjons innvandrere tenker som norske ungdommer. De er karrierebevisste og har ikke som generasjonen før dem mulighet til å være omsorgspersoner, sier Kahn. At flere og flere innvandrere også gifter seg med nordmenn, gjør bildet enda mørkere for dem som baserer seg på familien.

- Får Høyre gjennomslag for kontantstøtteforslaget sitt, er jeg redd mange kvinner og særlig innvandrerkvinner føler seg presset til å holde seg hjemme, sier Kahn.

FORPLIKTELSE: Innvandrerkvinnene på Grünerløkka eldresenter håper på hjelp fra sine egne når de blir eldre. Fra venstre: Masoma Wolasmal (56), Yasmin (50), Khawar Sultana (47), Khalida Aziz (51) og Sultana Zarar (48).