Satser på de unge

Gratis leirskole, økt borteboerstipend og billigere barnehager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De rød-grønne på Soria Moria er blitt enige om å redusere barnehageprisene til 2250 kroner fra nyttår. Innen 2007 skal prisen reduseres ytterligere, til 1750 kroner (2005 kroner).

I den 73 sider lange regjeringserklæringen som Stoltenberg, Haga og Halvorsen presenterte i ettermiddag, lover partiene at de vil arbeide for gratis leirskole og at alle lærere og elever skal ha tilgang til PC.

De rød-grønne vil ikke innføre høyresidens ønske om et obligatorisk 2. språk i ungdomskolen og man planlegger en endring for de nasjonale prøvene.

Skolematen kokte bort

SV har i hele valgkampen lovet gratis skolemat til elever i grunnskolen, men dette løftet er sterkt redusert i regjeringserklæringen.

Nå heter det at regjeringen vil innføre en ordning med frukt og grønt i skolen. Det heter ikke noe om at dette skal være gratis. I dag finnes det allerede en skolefruktordning i store deler av grunnskolen, en ordning som er egenandelbasert. Regjeringen vil også legges til rette for en forsøksordning med skolemat.

Billigere og bedre råd

Den nye regjeringen vil øke borteboerstipendet gjennom Statens lånekasse.

I tillegg lover regjeringen at den vil innføre et ungdomskort for kollektivtransporten, slik at ungdom, elever og studenter får 50 prosent rabatt. En slik ordning finnes i dag, men rabatten er ikke så stor.

De aller minste skal få mer tid mer far. De rød-grønne vil utvide foreldrepermisjonen med fem uker. Alle de nye ukene skal forbeholdes pappaen.