Satser på informasjon til menn som selger sex

Bergen kommune og Utekontakten vil i første omgang satse på informasjon til ansatte i hjelpeapparatet og direkte til målgruppen i det tabubelagte markedet der menn selger seg som prostituerte.

TILTAK: Camilla Fonnes Haaland (t.v.) og Astrid Gerdts i Utekontakten foreslår flere tiltak for å hjelpe menn ut av prostitusjon. Foto: Leif Stang/Dagbladet
TILTAK: Camilla Fonnes Haaland (t.v.) og Astrid Gerdts i Utekontakten foreslår flere tiltak for å hjelpe menn ut av prostitusjon. Foto: Leif Stang/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN/OSLO (Dagbladet): - Kartleggingen vi har gjennomført viser at behovene blant menn i prostitusjon i stor grad overlapper med det vi finner blant ulike grupper kvinner. Ved å inkludere menn som selger sex i eksisterende tiltak, kan mye være oppnådd. Et hovedmål i tiltaksplanen er derfor å formidle informasjon om temaet til hjelpeapparatet og direkte til målgruppen, sier Astrid Gerdts, leder for Utekontaktens kartlegging av mannlig prostitusjon.

- Dårlig kompetanse Utekontakten ønsker blant annet å samarbeide med Bergen Røde Kors for å få utarbeidet og distribuert informasjon om det lokale hjelpetilbudet.

- Vi har registrert at mange i hjelpeapparatet sier at de har for dårlig kompetanse til å snakke med menn som selger sex. Vi tror informasjon vil hjelpe. Prostitusjonstiltakene i Bergen kommune er rettet mot kvinnene. Mye kan gjøres om vi inkluderer de mannlige prostituerte i de tilbudene som allerede eksisterer i kommunen, sier Astrid Gerdts.

Byråd for helse og inkludering, Hilde Onarheim, sier at kommunen erkjenner behovet for å rette mer fokus mot mannlig prostituerte.

- Tabubelagt - Dette er et område som er usynlig og tabubelagt. Vi vil gjøre de som jobber i hjelpeapparatet oppmerksom på dette, og vi vil ikke minst jobbe med forebygging i forhold til både kvinner og menn. Vi ser at mange er i rusmiljøet og at de bruker rus når de selger sex. I den forbindelse tror jeg også at våre psykologtjenester kan ha noe å bidra med, sier Onarheim til Dagbladet.

Kommuneledelsen skal gjennomgå rapporten og forsøke å iverksette tiltak raskt, men først i 2012 vil det kunne komme en ny plan mot prostitusjonsmiljøet.

Et forslag til tiltak er å tilby en egen kontaktperson til menn, tilsvarende ordningen som i dag eksisterer for kvinnelig prostituerte.

Avdelingsleder Camilla Fonnes Haaland i Utekontakten har skrevet rapporten. Hun sier at undersøkelsene ble konsentrert om noen spesiele miljøer i Bergen, ikke på langt nær alle. Det har ikke vært noe mål å få en oversikt over alle gutter og menn som selger sex i Bergen.

- Menneskehandel - Vi kjenner til andre miljøer der gutter selger sex, som ikke er omfattet av vår kartlegging. Vi ser at gutter og menn selger sex fra leiligheter og hotellrom, og i et tilfelle kjenner vi til at salg av sex mellom menn har foregått i en sauna i Bergen.

Vi har også fått informasjon om at utenlandske menn samarbeider om annonsering, de reiser også sammen på jobb, og anbefaler hverandre til kunder. I noen tilfeller er også disse mennene en del av internasjonal og organisert kriminalitet som innbefatter menneskehandel. Norske menn som selger sex, tilhører ofte rusmiljøet. De opererer aleine, sier Camilla Fonnes Haaland.

- Blir ikke mistenkt Astrid Gerdts viser til at kvinner i prostitusjonsmiljøet i en viss grad er blitt utestengt fra hoteller etter at sexkjøpsloven ble innført.

- Det samme er ikke tilfelle for menn som selger sex. Vi tror det skyldes at hotellmedarbeiderne ikke mistenker menn for å selge sex på hotellrommene på samme måte som kvinnelige prostituerte gjør det, sier hun.

FOKUS: Byråd Hilde Onarheim vil ta initiativ for å rette mer fokus mot menn som prostituerer seg. Foto: Leif Stang/Dagbladet
FOKUS: Byråd Hilde Onarheim vil ta initiativ for å rette mer fokus mot menn som prostituerer seg. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer