Satser på leting til sommeren

De lokale investorene som sitter på rettighetene til et av Norges mest lovende gullfunn, satser på utvidet leting til sommeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det blir dyrt å fastslå om den fire kilometer lange gullåren i Mofjellet er drivverdig eller ikke. Kostnadene er så store at det Rana-baserte selskapet MoMin AS forhandler med to utenlandske gruveselskaper om assistanse. Styreleder Trond Refseth sier til NTB at samtalene er i sluttfasen.

- Målet er et leteprogram til 10 millioner kroner, med start nå i sommer, sier han.

Leteprogrammet omfatter også undersøkelse av et område i Fauske (Sulitjelma) og et i Hemnes kommune. MoMin AS ble stiftet av lokale investorer i Rana i november 2000. De leier rettighetene til de aktuelle områdene av Bergmesteren, for cirka 75.000 kroner i året.

30 gram gull per tonn

Norges geologiske undersøkelse (NGU) har forestått undersøkelsene på Mofjellet ved Mo i Rana. De slår fast at gullforekomstene i et fire kilometer langt område er «veldig lovende». Forsker Terje Bjerkgård i NGU rangerer funnet i Mofjellet som ett av de tre mest lovende i Norge. De to andre i samme klasse befinner seg i henholdsvis Finnmark og Setesdal.

Styreleder Trond Refseth sier til NTB at de fleste prøvene som er tatt på Mofjellet, viser «unormalt høye forekomster» av gull. Det høyeste er opp til 30 gram gull per tonn berg. Ifølge NGU er en tommelfingerregel at en underjordsgruve må ha 4-5 gram gull per tonn for å kunne være drivverdig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer