Satser på leting til sommeren

De lokale investorene som sitter på rettighetene til et av Norges mest lovende gullfunn, satser på utvidet leting til sommeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir dyrt å fastslå om den fire kilometer lange gullåren i Mofjellet er drivverdig eller ikke. Kostnadene er så store at det Rana-baserte selskapet MoMin AS forhandler med to utenlandske gruveselskaper om assistanse. Styreleder Trond Refseth sier til NTB at samtalene er i sluttfasen.

- Målet er et leteprogram til 10 millioner kroner, med start nå i sommer, sier han.

Leteprogrammet omfatter også undersøkelse av et område i Fauske (Sulitjelma) og et i Hemnes kommune. MoMin AS ble stiftet av lokale investorer i Rana i november 2000. De leier rettighetene til de aktuelle områdene av Bergmesteren, for cirka 75.000 kroner i året.

30 gram gull per tonn

Norges geologiske undersøkelse (NGU) har forestått undersøkelsene på Mofjellet ved Mo i Rana. De slår fast at gullforekomstene i et fire kilometer langt område er «veldig lovende». Forsker Terje Bjerkgård i NGU rangerer funnet i Mofjellet som ett av de tre mest lovende i Norge. De to andre i samme klasse befinner seg i henholdsvis Finnmark og Setesdal.

Styreleder Trond Refseth sier til NTB at de fleste prøvene som er tatt på Mofjellet, viser «unormalt høye forekomster» av gull. Det høyeste er opp til 30 gram gull per tonn berg. Ifølge NGU er en tommelfingerregel at en underjordsgruve må ha 4-5 gram gull per tonn for å kunne være drivverdig.

Nøkterne optimister

Historien er full av gullfinnere som forteller media om oppsiktsvekkende funn, ofte samtidig som en aksjeemisjon eller en børsnotering skal finne sted. Terje Bjerkgård i NGU sier at ildsjelene i Rana ikke til hører denne gruppen.

- Dette er seriøse folk, sier han.

Nøkternheten i MoMin kommer tydelig til uttrykk når de blir bedt om å vurdere fremtiden for gullfunnet:

- Det er et langt stykke fra enkelte lovende boreprøver til lønnsom drift. Det skal bores mye og analyseres mye før vi vet noe som helst, sier Trond Refseth til NTB.

Andre mineraler

Det er imidlertid flere ting enn lovende boreprøver som taler til MoMins fordel. Funnet er gjort nær byen Mo i Rana, kloss inn til et eksisterende industrianlegg, og i umiddelbar tilknytning til nedlagte Mofjellet Gruber. Den fire kilometer lange gruvegangen ligger fortsatt tørr og intakt, og kan gi lettere adgang til gullet.

En eventuell gullutvinning kan muligens også kombineres med utskillelse av kobber, sink og bly, som var grunnlaget for Mofjellet Gruber. Slik tilleggsutnyttelse kan senke terskelen for hvor mye gull som trengs for å få til lønnsom drift.

(NTB)