Satser pensjons­penger på trøndertech

KLP satser 75 millioner kroner på små teknologiselskaper i Midt-Norge. Fondet skal styres av venturemiljøet CoFounder

INVESTERER: - Vi liker godt bedrifter der løsningen kan gi store besparelser eller inntektsmuligheter for en bedriftskunde, sier Jan Biti, styreleder i CoFounder (i midten) Til venstre Aage Schaanning i KLP, til høyre Erlend Vastveit i Wavefoil. Foto: Thor Nielsen
INVESTERER: - Vi liker godt bedrifter der løsningen kan gi store besparelser eller inntektsmuligheter for en bedriftskunde, sier Jan Biti, styreleder i CoFounder (i midten) Til venstre Aage Schaanning i KLP, til høyre Erlend Vastveit i Wavefoil. Foto: Thor NielsenVis mer

(Finansavisen:) Kommunal Landspensjonskasse (KLP) og CoFounder etablerer nå såkornfondet CoFounder Scale. Fondet rettes mot teknologibedrifter i en tidlig fase, og målet er å kjøpe seg inn i mellom 15 og 20 bedrifter de nærmeste tre årene, skriver Finansavisen.

- Vi er svært fornøyde med å få til en avtale med Trondheim-baserte CoFounder. Vi synes modellen deres er annerledes og spennende, sier Aage Schaanning (54), konserndirektør for økonomi og finans i KLP.

Han mener CoFounder har et av landets mest erfarne miljøer på investeringer i tidlig fase.

NTNU og Sintef-base

CoFounder ble etablert i 2010, og består av partnerne Jan Biti (52), Rune Bjerke (49), Morten Frøseth (41) og Sven J. Kolstø (31). CoFounders modell er å tilføre startkapital og ta en aktiv rolle i selskapenes ledelse i oppstartsfasen. Mange av dagens CoFounder-selskaper er spin-offs fra for eksempel Sintef.

Tilsammen har CoFounder ifølge avisen gjennomført 20 investeringer i tidlig fase, de fleste med utspring i teknologimiljøet i Trondheim.

Av disse er to selskaper så langt avviklet, seks er solgt, og 12 selskaper er igjen i porteføljen.

Planen med fondet CoFounder Scale er å investere i selskaper som er kommet seg ut av startgropen.

Rent formelt gir samarbeidet rom for å investere mellom 1 og 15 millioner kroner pr. selskap, men i praksis vil de fleste investeringene ligge mellom 2 og 8 millioner kroner, opplyser Jan Biti, styreleder i CoFounder.

- Forventet eierandel for CoFounder Scale vil typisk kunne være 10–20 prosent, sier han.

CoFounder ønsker å gjøre investeringer sammen med både norske og internasjonale investeringsselskaper.

«Heller esler enn enhjørninger», har vært CoFounders strategi i flere år.

En enhjørning, eller unicorn, er betegnelsen på et privateid oppstartsselskap med markedsverdi på minst én milliard dollar.

CoFounder foretrekker primært bedrifter som retter seg mot bedriftsmarkedet, gjerne innenfor solide, norske bransjer som havbruk, energi, IKT/elektronikk samt olje og gass.

Sitter på 600 milliarder

- Hva slags selskaper ser dere etter?

- Vi liker godt bedrifter som er bygget på solid teknologi, og der løsningen kan gi store besparelser eller inntektsmuligheter for en bedriftskunde. Personene bak bedriften bør fremstå som teknologibautaer, og vi bør kunne matche med vår kommersielle tyngde.

- Hvor bundet er dere til Trøndelag?

- Vi vil foretrekke at selskapene sitter nær oss, siden vi jobber med selskapene daglig. Men det er ikke et krav. Vi ser opplagt på muligheter utenfor Trøndelag også, svarer Biti.

KLP forvalter verdier på over 600 milliarder kroner på vegne av rundt 900.000 yrkesaktive og pensjonister i offentlig sektor.

- Etableringen av fondet er en fortsettelse av KLPs strategi om å bidra til ny vekst i norsk næringsliv gjennom såkornfond. Slike fond finansierer oppstartsbedrifter som trenger kapital til å sette ut i livet sine ideer, sier Schaanning.

Dette er fjerde gang KLP investerer i slike fond, etter blant annet å ha gått inn med 75 millioner kroner i fondet SINTEF Venture V i fjor.

I løpet av de neste årene har KLP som mål å investere 1 milliard kroner i såkornfond knyttet til utviklingsmiljøer rundt om i hele landet.

Såkorninvesteringene utfyller KLPs øvrige finansielle plasseringer, som i hovedsak er i børsnoterte aksjer og obligasjoner.

Andre økonominyheter:
Nordea Markets-analytiker: Retningsløst marked
To aksjetips fra DNB Markets