NESTLEDER ELLER INGENTING:20130109: 1. nestleder Ola Borten Moe stiller på  valg som 1. nestleder - og ingeting annet.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
NESTLEDER ELLER INGENTING:20130109: 1. nestleder Ola Borten Moe stiller på valg som 1. nestleder - og ingeting annet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Satser sin politiske karriere på ett kort

Valgkomiteen ville ha Ola Borten Moe som kandidat til 2. nestleder. Han sa nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det bekrefter valgkomiteens leder, Terje Riis Johansen, overfor Dagbladet.

Det medfører at dersom mindretallsforslaget som vil beholde ham som 1. nestleder faller på landsmøtet, vil trønderen være helt ute av Sp's ledelse.

På spørsmål om dette er etter Borten Moes ønske, svarer Riis-Johansen:

- Ja, valgkomiteen oppfatter at Ola ønsker å stille til valg til den posisjonen og ikke noe annet.

- Har dere henvendt dere om andre posisjoner kunne være aktuelle?

- Ja, vi har i praksis det. 
 

Gjenklang i Borten Moe-kritikk Det er liten tvil om hva fletallet i komiteen har lagt vekt på. I begrunnelsen til innstilling på Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim som 1. nestleder og Janne Sjelmo Nordås som 2. nestleder, heter det: «Flertallet mener at Senterpartiet med Kristiansen Tvinnereim og Sjelmo Nordås får to nestledere som vil være opptatt av å spille lederen god».

Argumentet har gjenklang i kritikken som har gått igjen mot Ola Borten Moe - at han har vært en dårlig lagspiller som ikke spilte Liv Signe Navarsete god. Overfor Dagbladet kommenterer Riis-Johansen, som selv hører til mindretallet som ønsser å beholde Ola Borten Moe, formuleringen slik:

- Flertallet ønsker jo et arbeidsutvalg uten Ola, så får du nesten høre med de om det. Men de formuleringene er jo tydelige, de. Men jeg vil ikke tolke dem utover det.

Da han la fram innstillingen, der flertallet altså vraker Borten Moe som 1. nestleder, sa han:

- Det er ingen tvil om at det vil bli et landsmøte med mye diskusjon. Det er uvanlig sterke meninger om hvem som skal være 1. nestleder i Senterpartiet fremover. Det betyr at mange vil måtte oppleve ikke å få sitt primære syn vedtatt på landsmøtet. Der vil vi alle bli utfordret til å sette partiet først, sa Terje Riis-Johansen.

Vedum ny leder Som Dagbladet skrev søndag, har det vært klart en god stund at Trygve Slagsvold Vedum blir partiets leder.

Etter det Dagbladet erfarer, har alle fylkeslagene - unntatt Finnmark - gitt valgkomiteen beskjed om at de ønsker at Vedum skal ta over etter Liv Signe Navarsete, som varslet sin avgang i januar.  

Senterungdommen har også Vedum som sitt førstevalg, mens Senterkvinnene har innstilt ham som 1. nestleder.

- I motsetning til stortingspresidenten mener vi at Slagsvold ikke er ensbetydene med «slagsmål». Vi mener at Trygve er Senterpartiets beste lagbygger, sa Riis-Johansen, da han la fram innstillingen.

Ola Borten Moe har ikke besvart Dagbladets henvendelse.