Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Satser stort på lønnstilskudd

Ap mener passivt mottak av trygdeytelser må byttes med skolegang eller arbeid.

KREVER TILTAK: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen gjør for lite for de som mister jobben, særlig de unge som verken er i skole eller jobb. I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett foreslår Ap en stor satsing på bruk av lønnstilskudd til bedrifter som ansetter de som står utenfor arbeidsmarkedet i dag. Her fra et besøk i ett av fylkene som er sterkt rammet av nedgang i olje- og gassektoren og høy ledighet, Møre og Romsdal. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KREVER TILTAK: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen gjør for lite for de som mister jobben, særlig de unge som verken er i skole eller jobb. I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett foreslår Ap en stor satsing på bruk av lønnstilskudd til bedrifter som ansetter de som står utenfor arbeidsmarkedet i dag. Her fra et besøk i ett av fylkene som er sterkt rammet av nedgang i olje- og gassektoren og høy ledighet, Møre og Romsdal. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Derfor foreslår partiet i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett en storsatsing på lønnstilskudd til bedrifter som gir de som i dag står utenfor arbeidsmarkedet, ledige og flyktninger mulighet til å komme i jobb.

- Satsingen skal i hovedsak finansieres gjennom midler som i dag går til arbeidsavklaringspenger og dagpenger. Det er snakk om å aktivisere de som ikke har jobb. Vi håper på flertall for dette, og vil be regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til innretning og beregninger på hva tiltaket vil koste per arbeidstaker, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Unnlot å svare I spørretimen i Stortinget denne uka spurte han statsminister Erna Solberg (H) hva hun vil gjøre for de 72 000 unge under 30 år som verken er i jobb eller utdanning.

- Jeg var ute etter å høre statsministeren erkjenne det som en utfordring. Det valgte hun ikke å gå inn i. Rekordmange arbeidsløse, alle de unge som står utenfor arbeidsmarkedet, flyktninger som trenger kompetanse for å kunne skaffe seg jobb og alle vi andre i arbeidsmarkedet som i løpet av yrkeslivet trenger ny kompetanse fordi det kommer ny teknologi — alle disse utfordringene trekker mot en av de store reformene vi nå må utarbeide fra bunnen av, nemlig livslang læring.

Lytt til LO og NHO - Utfordringen vil alle være enige om. Men hva det krever av oss, der er det mangelfulle svar, og partienes løsninger vil være ulike.
For Arbeiderpartiet vil trepartssamarbeidet være en viktig del av løsningen. La oss invitere partene inn i mye sterkere grad. LO og NHO har foreslått lønnstilskudd. Det de har tatt på alvor, er at de ikke ønsker dumpinglønner og svekkede rettigheter for de svakest stilte i arbeidsmarkedet. Det er ganske unikt at arbeidstaker- og arbeidsgiversiden sammen slår ring rundt det.

Høyre sier at de store reformenes tid er forbi. Jeg tro at vi kommer til å trenge store reformer, og dette er en del av en av dem, sier Støre.

Senke terskelen - Vi mener vi trenger en storsatsing på lønnstilskudd slik at flere får praksis og muligheter til å kvalifisere seg. Det vil jo være å bruke et virkemiddel som kan senke terskelen inn på arbeidsmarkedet, uten at lønn og opparbeidede rettigheter settes under press.
Vi kaller det et krafttak.

Norge har i dag den høyeste arbeidsledigheten på over et kvart århundre: 135 000 er arbeidsledige.
Totalt er 72 000 under under 30 år verken i jobb eller under utdanning. Om lag 20 000 flyktninger som vil få opphold, sitter på asylmottak og venter på å bli bosatt i en kommune og få seg en jobb, sier Støre.

Han viser til LO og NHOs innspill til Stortinget i forbindelse med asylforliket.

- Vi har gått mange runder for å kvalitetssikre forslaget, og har satt noen hovedkriterier:
• Arbeidsgiver mottar et opplæringstilskudd per time per person tilknyttet ordningen
• Ordningen er tidsbegrenset
• Bedriften skal følge vilkår i gjeldende tariffavtale
• Det stilles krav om samarbeid mellom arbeidsgiver, arbeidstaker og myndigheter for relevant språkopplæring, fagopplæring eller annen opplæring

- Unge skal prioriteres - Solberg sa jo onsdag at regjeringen vil øke bruken av lønnstilskudd?

- Vi tror det er nødvendig og mulig å gjøre vesentlig mer, særlig for de gruppene som står i fare for å falle ut. Risikoen for å bli uføretrygdet øker med mellom 50 og 100 prosent dersom en person blir arbeidsledig.
Det som særlig bør bekymre oss, er de unge som ikke har fullført utdanning. Her mener vi at dagpenger i større grad bør kunne kombineres med utdanning. Mange har vært skeptiske fordi man mente det kunne legge til rette for at du går ut av skolen, og så bli betalt for å gå inn igjen. Men hvis dette er målrettet, tror jeg ikke det er noen risiko, sier Støre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!