Satset 300000 kr

LARVIK (Dagbladet): Enken Karin Solberg (62) har brukt over 300 000 kroner for å finne ut hva som skjedde da hennes mann, Magnar Solberg, forsvant i Atlanterhavet for elleve år siden. Nå vil politiet til bunns i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØFF KAMP: Karin Solberg klarte aldri å slå seg til ro med at mannen var borte: - Jeg håper politiet tar saken alvorlig denne gangen, sier hun.

Kaptein Solberg forsvant fra kjemikalietankeren «Iver Sovereign» natt til 12. oktober for elleve år siden. Først i den senere tid er det blitt klart at han var på dekk sammen med en annen person da han ble borte.

Privatetterforskerne Harald Olsen og Roar Solheim mener det er grunnlag for politiet til å sette i gang full etterforskning.

Om kort tid får politiet i Larvik etterforskernes rapport om saken og avhørene som er foretatt i Manila på Filippinene.

Ny forklaring

- Jeg håper inderlig at politiet tar saken alvorlig denne gangen. Jeg føler at jeg endelig har kommet i havn, men at ankeret ikke er kastet ennå, sier Karin Solberg til Dagbladet.

Det er den nye forklaringen til matrosen Severiano Perez som kaster nytt lys over saken. Under sjøforklaringen i Nederland torde han ikke fortelle hva han hadde sett. I dagene etter var han så vettskremt at han måtte ha vakt på lugaren.

Først klokka åtte om morgenen ble det slått alarm om at kapteinen var forsvunnet. Etter alt å dømme ble han kastet på sjøen litt før klokka halv to om natta.

Ryktene gikk

Ryktene om at Solberg var blitt drept spredte seg i sjømannsmiljøet både på Filippinene og i USA.

- Jeg klarte aldri å slå meg til ro med at mannen min bare var blitt borte, sier Karin Solberg.

En dag fikk hun et kort fra en skipshandler i Baltimore som kjente Magnar Solberg.

Skipshandleren skrev at ryktene gikk om at Solberg hadde vært på dekk sammen med en annen da han ble borte.

Etter det Dagbladet forstår samrådde skipshandleren seg med den norske sjømannspresten før han brakte de nye opplysningene videre.

Til tross for dette fant ikke politiet i Larvik at det var grunnlag for å starte etterforskning. Det kunne vært gjort enten ved å be Interpol om hjelp eller ved å sette en ny sjøforklaring.

Til bunns

Nå sier politistasjonssjef Leif Erik Nilsen i Larvik at alt skal gjøres for å komme til bunns i saken - dersom han får indikasjoner på at det kan ha skjedd en forbrytelse.

Samtidig med rapporten fra privatetterforskerne får politiet erklæringen som matros Perez avga i Manila for fjorten dager siden. Den blir sendt med kurerpost via Utenriksdepartementet.

- Det gjenstår en del formaliteter. Advokaten i Manila er svært nøye med at alt skal foregå i korrekte former. Myndighetene skal også inn i bildet, sier etterforsker Roar Solheim til Dagbladet.

Redd

- Jeg har vært redd for å fortelle hva jeg så i alle år, sa Perez da han møtte Dagbladet i Manila forleden.

Etter tragedien om bord i «Iver Sovereign» har han aldri satt sine bein på et båtdekk mer.

- Nå gleder jeg meg til jul. Det skal bli den beste på elleve år. Jeg har tro på at alt nå kommer på bordet, sier Karin Solberg.