Satset fire millioner på popstjerner

Popmillioner fra artistnavnene Babel Fish og M2M skulle redde skipsreder Thor Christensen fra finansiell krise da utpressingsmarerittet sto på som verst. Med håp om kortsiktig gevinst spyttet han fire millioner kroner inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom en bekjent kom skipsreder Thor Christensen høsten 1998 i kontakt med firmaet Bat Management (BAT). Artistformidlingsselskapet, som har postadresse på Hønefoss, la fram et tilsynelatende lukrativt tilbud eksklusivt for rederen. Selskapet hadde nettopp forhandlet fram verdifulle platekontrakter i USA for to norske popgrupper. Selv om plateselskapene hadde kommet med relativt store forskudd, trengte imidlertid BAT fortsatt mer kapital. Etter en presentasjon der styreformann Erik Øveren la fram en framtidsplan for firmaet og artistnavnene Babel Fish og M2M, valgte Thor Christensen å slå til.

Flere konkurser

Etter det Dagbladet erfarer var inngangsbilletten kostbar: Fire millioner kroner skal rederen ha betalt for 25 prosent av aksjene i BAT. Verdien på selskapet, som på kjøpetidspunktet hadde en egenkapital på rundt 50 000 kroner, var satt til 16 millioner kroner. Hjernen bak BAT skal, etter det Dagbladet erfarer, være den kjente svenske popmanageren Thomas Erdtman.

Han hadde stor suksess på slutten av 80-tallet da han drev fram kjente navn som Europe og Roxette. I denne perioden tjente han penger som gress.

Baksmellen kom på begynnelsen av 90-tallet. Den svenske stat fremmet et krav på over 3,5 millioner kroner for skyldig skatt og avgifter. I 1992 ble han slått personlig konkurs.

Konkursboet var endelig ferdigbehandlet i 1994. Dette er samme året som hans svenske selskap BAT Management AB ble slått konkurs.

Store forskudd

Etter ytterligere to konkurser flyttet Erdtman i 1997 til Norge. Svenske skattemyndigheter er fortsatt ute etter Erdtman, som har en samlet gjeld i Sverige på rundt fire millioner kroner.

De siste åra har han ikke betalt en eneste krone i skatt. Dette til tross for at han flere ganger i fjor fikk utbetalt forskudd i hundretusenkronersklassen fra BAT. Erdtman bor etter et kort opphold i Norge i en luksusleilighet i New Jersey. Han er imidlertid fortsatt bostedsregistrert i Södertälje utenfor Stockholm.

Lønningene fra BAT går til et amerikansk aksjeselskap. Dagbladet får opplyst at dette selskapet er ukjent for Kronfogdemyndigheten i Stockholm. De vil nå se nærmere på forholdene rundt Erdtman og hans tilknytting til BAT.

Stor risiko

For Thor Christensen har investeringen så langt gitt dårlig avkastning. Selskapet gikk med underskudd i 1998, og det ble ikke utbetalt en eneste krone i utbytte til aksjonærene. I framtidsplanen Christensen ble forelagt da han kjøpte seg inn i fjor høst, skal han ha blitt forespeilet at 1999 skulle bli det store inntektsåret. Foreløpig er det ingen ting som tyder på det, siden ingen av artistene så langt har sluppet sine plater. Selskapet er likevel overbevist om at de vil gå i overskudd.

- Showbusiness er en vanskelig bransje. En må tore å satse, og det er stor risiko forbundet til investeringene, sier Øveren.

Dagbladet har ikke lyktes i å komme i kontakt med Thomas Erdtman verken på telefon eller gjennom BAT.