Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Satset livet for mat

SKOPJE (Dagbladet): I over en måned har flyktningen Agim (27) smuglet mat og forsyninger inn i Kosovo over stupbratte og snøkledde fjell. Matsmuglingen fra landsbyen dypt inne i den makedonske fjellheimen fikk en dramatisk slutt sist lørdag. Agim ble oppdaget av serbiske paramilitære som hadde drept et eldre ektepar som han hjalp med mat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre mennene med ryggsekker smyger seg forsiktig gjennom skogen. Klokka er ti på lørdagskvelden, og det regner. Vaktsomt følger de alle bevegelser i dalen nedenfor. Plutselig ser de tungt bevæpnede menn med svarte hetter. De er oppdaget.

Så begynner kulene å hvine om ørene på de tre. Barken skvetter fra trærne som kulene slår inn i. Så hører de hundeglam. To patruljer er i hælene på dem.

En hund tar dem igjen. Den hopper opp på ryggen til en av mennene. Kameraten tar en kjepp og drar til bikkja. Den går i bakken, men reiser seg og løper tilbake til sine serbiske herrer. De tre kan fortsette springmarsjen mot grensen til Makedonia og sikkerheten.

Dette er første gang den unge mannen med kallenavnet Agim forteller den dramatiske historien til utenlanske journalister.

Vi står inne på en liten gårdsplass. Rundt seg har Agim sine tre barn og sin kone. Han vet ikke hvor faren, onkelen, to nevøer og en niese er blitt av.

- Mitt mål nå er å finne min far. Så skal jeg verve meg for UCK, sier han.

Landsbyen er stablet opp langs en bratt fjellside. Under landsbyen har elva gravd seg ned i et dypt juv. Over husklyngen reiser de mektige fjellene seg. Det er grønt i landsbyen, men iskald vind fra snødekte og taggete tinder blåser gjennom de trange gatene.

Fra gårdsplassen kan Agim se fjellene i Kosovo. Men marsjen dit tar flere timer. Terrenget er vanskelig tilgjengelig, og Agim forteller at all flatmark langs grensen er minelagt.

Landsbyens sikkerhet

Landsbyens leder er også med oss på gårdsplassen. Han ber oss ikke identifisere noen navn, verken på personer eller på landsbyen, men vi får lov til å fotografere. Blir aktiviteten i landsbyen kjent, kan det bety bråk med makedonske myndigheter som anstrenger seg for ikke å provosere myndighetene i Beograd og som overhodet ikke vil ha noen smugleraktivitet i grenseområdene mot Kosovo.

250 kosovoalbanere er innlosjert i landsbyen. De kom sammen med 1000 andre på kvelden 31. mars. Landsbysjefen kommanderte alle unge menn opp i grensefjellene for å hjelpe flyktningene. I en meter snø kavet de seg fram.

- Her i landsbyen hjelper vi våre brødre i nød, slår han fast.

Agims yngste datter er ni måneder gammel. De fryktet hun skulle fryse i hjel.

Etterlatt

I Agims landsby ble et eldre kosovoalbansk ektepar tilbake. Den gamle kvinnen var svært syk og ville ikke ha overlevd den strabasiøse ferden over fjellene. Hennes mann ble igjen for å stelle kona. Til Agim fortalte han at han ville dø i Kosovo.

Det er to uker siden Agim så paret for siste gang. Med seg hadde han noen sardinbokser, brød og noen sigarettesker som paret trengte for å bestikke serberne med. Alt av verdi, som i alle albanske hus i landsbyen, var allerede tatt av de paramilitære. Agims eget hus lå i ruiner. Ihjelskutte kuer og hunder lå strødd på markene.

Etter turen sist lørdag blir det ingen flere turer over til Kosovo, fordi det ikke er noen igjen å hjelpe.

Mandag denne uka fikk Agim melding fra kjenninger i Albania som også har smuglet mat, om at de to gamle menneskene han forsynte er drept.