Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Satset på folket

NEW YORK( Dagbladet): President Bill Clinton så nesten 80 millioner tv-seere rett inn øyene i går natt og gjorde det han er best på. Med vett og sjarm overbeviste han om at USA er i gjenge. At framtida er lys. Og på Capitol Hill sto klappsalvene i kø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få timer etter at president Clintons forsvarer hadde avsluttet sin første dag i senatet, la presidenten fram sin politiske ønskeliste for 1999. Uten å nevne riksrett, var talen en måte å vise det det amerikanske folk at de må dømme ham som president, ikke som privatperson.

Tobakk-overraskelse

- I dag annonser jeg at jeg vil trekke tobakks-gigantene for retten. De er ansvarlig for sykdom som bare de skal betale for, sa Clinton. I høst ble det inngått kompromissavtaler mellom stater og tobakksgiganter. Det godtar tydeligvis ikke Clinton.

Han satser også nesten 160 milliarder kroner på skolevesenet:

Han overbeviste om at trygdesystemet kan sikres, helsevesenet styrkes og eldre og fattige hjelpes med de mange trillonene dollar man har i overskudd.

Bill i sola

Det var Bill Clintons dag i sola. Den mest avgjørende uka i hans liv begynte Clinton rakrygget, sterk og opplagt. Klappsalvene veltet som varmebølger mot han.

Rykende ferske meningsmålinger fra USA Today og CNN viste i går at 69 prosent av folket synes han gjør en god jobb, 81 prosent synes han er en suksess i Det hvite hus, men bare 20 prosent synes han er en moralsk leder. Etter rikets tilstand-talen i fjor steg populariteten med ti prosent. I dag vil nye målinger vise om han opplever det samme, for ingen amerikansk president har hatt så stor gjennomslagskraft på tv som Bill Clinton.

Ringside satt Hillary sammen med baseballhelten Sammy Sosa og andre hverdagshelter.

Absurd scene

Det var en absurd dag i Washington i går. Først var Clintons forsvarer Charles Ruff hovedpersonen, mens hundre tause senatorer lyttet.

- William Jeffersom Clinton er ikke skyldig i å lyve under ed. Han er ikke skyldig i å hindre rettens arbeid. Han må ikke fjernes fra presidentembetet, sa han.
Deretter gikk Ruff aggressivt løs på anklagerenes argumenter. Målet var å så tvil om soliditeten i riksrettsaken mot Clinton. Og ikke minst, klare å få minimum seks tvilende republikanere over på sin side. Holder demokratene sammen, vil 51 stemmer kunne avvise saken 25.januar.

Feil medisin

- Riksrett er ikke en medisin mot private feiltrinn. Det er en metode for å sikre at nasjonen ikke utsettes for en person som setter nasjonen i alvorlig fare, sa Ruff og tok systematisk fatt i alle anklagepunktene.

I tørr akademisk stil gjøv han løs på anklagernes sak som politisk motivert, juridisk svak og farlig for USA som nasjon.

RINGSIDE: Hillary med baseballhelten Sammy Sosa.

SJARM:<B> Bill Clinton viste det amerikanske folk at de må dømme ham som politiker, ikke som privatperson.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media