Satsing i nord

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Soria Moria-dokumentet skriver de rødgrønne forhandlerne at regjeringen ser Nordområdene som Norges viktigste satsingsområde i åra som kommer. Utenriksminister Jonas Gahr Støre har vært en runde i Nord-Norge og benyttet anledningene der til å markere denne satsingen. Foreløpig flyter den ferske statsråden på arrangementer og avtaler han har fått i arv fra forgjenger Jan Petersen, men toneleiet er et annet. Retorikken er bedre, og substansen kommer gradvis på plass.

Den kraftigste markeringen kom i form av endringer i Bondevik-regjeringens budsjett der marinen tilføres midler til å seile hyppigere med Kystvakten og med krigsskip som skal få et nytt øvingsmønster i nord. Området der Norge hevder suverenitet skal overvåkes bedre ved hjelp av flere flyginger med Orion patruljefly.

Denne aktivitetsøkningen suppleres med en økt satsing på forskning og utvikling som begrepsmessig samles i en satsing på kunnskap. Det inkluderer økt leteaktivitet etter olje og gass, innenfor rammene av den helhetlige forvaltningsplanen for området som kommer neste år. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har reagert positivt på styrkingen av norsk oppmerksomhet og satsing i nord. Det er et gjennombrudd at Russland viser interesse for å bruke norsk miljøstandard på petroleumsvirksomheten i Barentshavet.

Om et par uker gjenopptas de 30 år lange forhandlingene om delelinjen mellom Russland og Norge i Barentshavet etter at russerne ville ha pause i to år. Det er ikke Støres fortjeneste at forhandlingene nå starter opp, men han kan bli den utenriksminister som får et resultat på sin vakt.

Spørsmålene om norsk suverenitet i nord, i vernesonen rundt Svalbard, på sokkelen der og enda lenger nord, er store og kompliserte. Det er rett av regjeringen å prioritere disse, men det er feil å militarisere norsk suverenitetshevdelse. Sivil aktivitet og næringsvirksomhet der den militære komponenten er lavspent og forutsigelig, er eneste farbar vei. Akseptert norsk suverenitet i nord springer ut av alliertes anerkjennelse og ikke ut av kanonløp og rakettsiloer om bord i fregattene.