LIKE: Richard Jones (til venstre) var så lik dobbeltgjengeren at offeret i saken ikke klarte å se forskjell på dem. Foto: Kansas Department of Corrections
LIKE: Richard Jones (til venstre) var så lik dobbeltgjengeren at offeret i saken ikke klarte å se forskjell på dem. Foto: Kansas Department of CorrectionsVis mer

Løslatt etter funn av dobbeltgjenger

Satt 17 år bak lås og slå. Så fant politiet dobbeltgjengeren

Nå vil han ha erstatning.

Richard Jones (42) har siden 1999 sittet 17 år i fengsel for et ran han mener han ikke har begått. Etter flere år bak murene dukket det plutselig opp en mann som var påfallende lik Jones.

Det førte til at den tidligere fangen ble løslatt. Nå ønsker Jones en erstatning for alle årene han har mistet, melder New York Times.

Frastjålet mobiltelefonen

Ranet foregikk utenfor et kjøpesenter i Kansas City i den amerikanske delstaten Missouri, hvor en eldre dame ble frastjålet mobiltelefonen sin. Vitnene på stedet beskrev raneren som «en latinsk eller afro-amerikansk mann med lys hud, som hadde håret trukket bakover».

Den eldre damen skal deretter ha pekt ut Richard Jones som gjerningsmannen, til tross for at Jones skal ha vært på besøk hos kjæresten sin da ranet fant sted.

MED KJÆRESTEN: Richard Jones mener han var uskyldig dømt, og søker nå erstatning for de 17 årene han måtte tilbringe bak murene. Her er han sammen med kjæresten sin, etter at han ble løslatt i 2017. Foto: NTB Scanpix
MED KJÆRESTEN: Richard Jones mener han var uskyldig dømt, og søker nå erstatning for de 17 årene han måtte tilbringe bak murene. Her er han sammen med kjæresten sin, etter at han ble løslatt i 2017. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Grunnen til at Jones den gang ble idømt hele 19 år bak murene, skal ha vært at han på det tidspunktet allerede hadde noen dommer bak seg.

Fant dobbeltgjenger

Etter en stund i fengselet ble Jones til stadighet fortalt av andre at det var en annen mann i fengselet som var helt lik ham. Jones ga informasjonen videre til noen advokater i Midwest Innocence Project, som begynte å grave i saken i 2015.

Etter hvert lyktes de med å identifisere dobbeltgjengeren, som også bodde noen få kilometer fra området der ranet ble begått.

På bakgrunn av den nye informasjonen som dukket opp, ble det avholdt en ny høring. Der ble både vitner, ransofferet og andre enige om at de etter å ha sett bildene ikke lenger kunne si med sikkerhet at Jones var den skyldige.

Dermed ble Jones løslatt.

LIKE: Slik så Richard Jones og dobbeltgjengeren ut da de ble fengslet. Foto: Kansas Departments of Corrections
LIKE: Slik så Richard Jones og dobbeltgjengeren ut da de ble fengslet. Foto: Kansas Departments of Corrections Vis mer

- Da jeg så bildet av dobbeltgjengeren min, falt alt på plass, sa Jones i 2017, da han ble løslatt.

Dobbeltgjengeren vitnet også under høringen, og benekter enhver befatning med ranet Jones nå har blitt løslatt for.

Vil ha erstatning

Nå har Richard Jones søkt om en erstatning på rett over ni millioner kroner for de årene han satt bak lås og slå. Han søker også om å få tildelt en bolig, samt rett til undervisning.

- De tok en stor del av livet mitt fra meg. Nå forsøker jeg bare å få livet mitt tilbake, sier Jones til New York Times.

På tida da han ble fengslet hadde han to små døtre. De er nå 19 og 24 år gamle, og Jones har allerede blitt bestefar.

- På den tida forsøkte jeg bare å være en god far. Jeg var ikke perfekt, men jeg var til stede i livet deres, og da jeg havnet i fengsel ble det veldig vanskelig for meg. Det var vanskelig å svelge, sier han.

Advokaten til Jones, Richard Ainsworth, håper nå de kan få Jones erklært uskyldig, og også få erstatningen godkjent, slik at Jones kan gå videre i livet.

- Denne kompensasjonen er relativt liten om du sammenligner det med hva han har vært gjennom, sier han.