Satt 27 år for drap han innrømmet

Men DNA beviser at Sean Hodgson løy.

ENDELIG FRI ETTER 30 ÅR I FENGSEL:  Sean Hodgson (t.v.) vinker og smiler etter nesten 30 år sammenhengende i fengsel, uten permisjon. Han står sammen med sin bror Peter utenfor rettssalen i London i dag. Foto: SCANPIX/REUTERS/Stephen Hird
ENDELIG FRI ETTER 30 ÅR I FENGSEL: Sean Hodgson (t.v.) vinker og smiler etter nesten 30 år sammenhengende i fengsel, uten permisjon. Han står sammen med sin bror Peter utenfor rettssalen i London i dag. Foto: SCANPIX/REUTERS/Stephen Hird Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):  Etter å ha tilbragt 27 år i fengsel, viser DNA-undersøkelser at han ikke kan være mannen som kvalte Teresa De Simone i Southampton.

Sean Hodgson er nå 57 år gammel, og da drapet ble begått, var det ikke mulighet for å sjekke DNA-spor. Først i november i fjor, ba hans forsvarer om at det skulle gjennomføres en slik undersøkelse, melder BBC.

Hogdson satt allerede i fengsel da han ble trukket inn i drapsetterforskningen, og totalt har han nå sittet snart 30 år sammenhengende i fengsel. Det hele skal ha startet med at han fortalte en medfange at det var han som begikk drapet på De Simone i 1979.

Nektet hele tiden

Han ble funnet skyldig og dømt.

Men under hele sitt fengselsopphold har han benektet at det var han som begikk drapet, uten å bli hørt.

Hans forsvarer, Julian Young, sier til BBC at de nå trolig vil kreve maksimal skadeerstatning, som beløper seg til en halv million britiske pund, altså rundt seks millioner kroner.

- Jeg tror han vil få problemer med å tilpasse seg, han har sittet i fengsel i 30 år og var midt i soningen av en dom for tyveri da han ble tiltalt, sier Young, og peker på hvor mye samfunnet har endret seg på disse årene.

- Han vil trenge hjelp, sier Young, men legger til at Sean Hodgson gleder seg veldig til livet utenfor fengsel.

- Han er opprømt siden det hele har skjedd så fort, men han er nervøs for å møte verden utenfor. Han vil også trenge økonomisk støtte, og det vil ta tid, sier advokaten.

Beklager overfor familien

De Simone ble funnet kvalt i en bil utenfor puben Tom Tackle, hvor hun jobbet deltid bak disken. Tilståelsen til medfangen førte til at han ble tiltalt, men under rettsaken i 1982 viste hans forsvarere til at han var en lystløgner som hadde tilstått en rekke lovbrudd som han ikke hadde begått.

Hodgson har ifølge BBC beklaget sin oppførsel overfro De Simines familiem, og sier at han håper riktig person blir tatt.

DNA-testen utelukker Hodgson som gjerningsmann. hans bror og svigersøster, Peter og Lesley Hodgson,  skal nå ta seg av ham.

Flere uskyldig dømte
Det er flere som har sittet uskyldig i britisk fengsel, og som er blitt offentlig frikjent. De mest kjente i Storbritannia er "Guldford Four" som satt 15 år i fengsel for å ha drept fem personer i Surrey i England med en bombe, ytterligere 100 ble skadd.

"Birmingham Six" satt også 16 år i fengsel for å ha drept 21 personer i to ulike IRA-aksjoner. De ble løslatt i 1991.

Det er også avslørt at politiet endret forklaringen til Stefan Kiszko, og han ble frikjent i 1992 etter 16 år bak murene. Vitner innrømmet også at de hadde løyet i saken der tre menn ble funnet skyldig i å ha drept en 13-åring, og de ble frikjent etter 18 år.

Stephen Downing tilbragte hele 27 år bak murene for drapet på Wendy Sewell. Han ble frikjent i 2002.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer