Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Satt 30 år i fengsel for drap. To dager etter løslatelse drepte han sin egen mor

- Jeg er skyldig.

BEGIKK NYTT DRAP: Steven Pratt hadde sonet 30 år for drapet på sin nabo, men to dager etter løslatelsen begikk han drap på nytt. Foto: Michael Eln
BEGIKK NYTT DRAP: Steven Pratt hadde sonet 30 år for drapet på sin nabo, men to dager etter løslatelsen begikk han drap på nytt. Foto: Michael Eln Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I oktober 2014 var det meningen at Steven Pratt skulle begynne livet sitt på nytt. Bare 15 år gammel ble han dømt til 30 års fengsel for drapet på sin nabo Michael Anderson, og etter løslatelsen dro han hjem til Atlantic city i delstaten i New Jersey hvor familien holdt en velkomsfest for han.

Men bare to dager senere kom historien til å gjenta seg.

Drepte naboen I rettsboken som Washington Post har lest står det at Anderson var en slags farsfigur for Pratt. 11. oktober ba han Pratt og noen venner av han om å forlate oppgangen i bygården der de bodde fordi de røyket marihuana.

Provosert over Andersons ordre om å fjerne seg fra oppgangen kom Pratt tilbake med et blyrør for å konfrontere naboen. Anderson svarte med å gripe fatt i blyrøret og slo Pratt i ansiktet.

Moren til Pratt kom i mellom basketaket som utartet seg, men sønnen ønsket ingen forsoning. Bare timere senere kom Pratt tilbake igjenog banket på døra til Anderson og skjøt han i det han kom ut.

Slo ihjel moren Femtenåringen ble prøvd som voksen og dømt til 30 år i fengsel. Han var 45 år da han kom ut av fengselet, og bestemte seg for å vende nesa tilbake til nabolaget i Atlantic city der hans 64 år gamle mor Gwendolyn Pratt fortsatt bodde, skriver Press of Atlantic City.

Men allerede søndag morgen, to dager etter Pratts løslatelse, fant politiet moren død med omfattende skader mot hodet. Pratt ble siktet for drapet, og erkjente straffskyld allerede under det første fengslingsmøtet.

- Jeg har feilet. Jeg ønsker ingen rettssak. Jeg er skyldig, sa han til dommeren, ifølge the Press of Atlantic.

Ifølge Associated Press kommer han mest sannsynlig til å få en dom på 25 år bak murene.

Uvanlig at mord gjentas En rapport fra 2014 fant ut at ca 77  prosent av alle amerikanere som blir løslatt begår nye kriminelle handlinger innen fem år. Blant dømte mordere derimot er tilbakefallsfrekvensen lavere, spesielt når det kommer til de som begår mord igjen, ifølge rapporten.

Men timingen og repetisjon av Pratts forbrytelse har fått mange til å sette spørsmåltegn ved om han ble mentalt skadet under den lange fengslingsperioden.

- Hvis noen har vært 30 år i voksenfengsel, så er de ingen engler, sier pyskologen Ronald Gruen til the Washington Post.

Psykologen har utredet ungdomskriminelle i flere tiår, og legger til at frustrasjon som oftest har skylda for at de begår kriminalitet på nytt.

- De er veldig sinte og paranoide individer som er veldig frustrerte over verden.

 UNG MORDER: Pratt var bare 15 år gammel da han begikk drapet på sin nabo Michael Anderson. Foto: Atlantic city Press archive
UNG MORDER: Pratt var bare 15 år gammel da han begikk drapet på sin nabo Michael Anderson. Foto: Atlantic city Press archive Vis mer