Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Satt 30 år i fengsel for voldtekt og ran - var uskyldig

DNA-test frikjente Cornelius Dupree (51). Bare toppen av et stort isfjell, tror organisasjon.

SEIRET TIL SLUTT: Cornelius Dupree (51, i midten) kan koste på seg et smil etter gårsdagens kjennelse. Han flankeres av advokatene Nina Morrison og Barry Scheck. Foto: MIKE FUENTES/AP/SCANPIX
SEIRET TIL SLUTT: Cornelius Dupree (51, i midten) kan koste på seg et smil etter gårsdagens kjennelse. Han flankeres av advokatene Nina Morrison og Barry Scheck. Foto: MIKE FUENTES/AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Cornelius Dupree (51) var dømt til 75 års fengsel for voldtekt og ran, og har sonet 30 år av dommen. I går kunne han gå ut av rettssalen i Dallas som en fri mann - etter at DNA-bevis viste at han var uskyldig dømt, skriver AFP.

- Du er fri til å gå, var beskjeden fra dommer Don Adams.

Blandede følelser Dupree kunne koste på seg et smil.

- Det er herlig å være fri igjen, sa han - men bemerket:

- Ord kan ikke egentlig gjøre godt igjen for det jeg har tapt. Jeg har mistet begge foreldrene mine. Alt jeg føler nå, er at systemet trenger å repareres.

Dupree fikk dommen i 1980, etter at en 26-årig kvinne pekte ham ut som en av to menn som bortførte, voldtok og ranet henne året før.

51-åringen ble løslatt på prøve i juli på grunn av god oppførsel. To uker seinere fikk han resultatet fra DNA-prøven han hadde tatt - den viste klart at han er uskyldig dømt.

Fikk hjelp Dupree har hele tida arbeidet for å renvaske seg. Ifølge Post-gazette.com har han tidligere hatt to sjanser til å få innvilget prøveløslatelse - betingelsen var at han innrømmet at han var en sexforbryter.

- Samme hva sannheten din er, må du tviholde på den, sier den frikjente mannen - som nå kan flytte inn med kona Selma.

USA har de seinere åra opplevd et skred av dommer som er blitt omgjort på grunnlag av DNA-tester i regi av Innocence Project. Den ideelle organisasjonen har så langt bevist uskylden for 258 dømte, hvorav 41 i Texas, Duprees hjemstat.

- Det er ikke til å tro, sier Barry Scheck, en av Innocence Projects grunnleggere, til AP og sikter til at Dupree er den som har sittet lengst i fengsel av alle organisasjonen har fått frikjent i Texas; på nasjonalt plan overgås han bare av to andre.

- Mange uskyldige i fengsel Scheck mener Duprees sak er et klassisk tilfelle av feilaktig øyenvitneidentifikasjon; 51-åringen og kameraten ble dømt etter tvilsom bevisførsel, og ble etter alt å dømme utpekt fordi de liknet to mistenkte i en annen voldtektssak.

Den 26-årige kvinnen som ble voldtatt, pekte ut både Cornelius og kameraten i en fotokonfrontasjon - men hennes mannlige venn kunne ikke gjenkjenne noen av dem. I retten pekte begge vitnene ut de to mennene.

Kameraten, Anthony Massangil, ble seinere dømt i en annen voldtektssak og soner en livstidsdom. Men også han har DNA-tester i regi av Innocence Project på vei.

Scheck tror de som til nå er blitt frikjent, bare er toppen av et stort isfjell.

- Duprees sak sier meg at det fins mange fanger som rett og slett ikke gjorde det de er dømt for - og vi kan ikke finne dem.

LYKKELIGE: Dupree får en varm omfavnelse av kona Selma hjemme i Dallas. De to møttes for 20 år siden, mens Cornelius satt i fengsel. Etter at Cornelius slapp ut på prøve i sommer, giftet de seg - og nå kan de endelig flytte sammen. Foto: THE INNOCENCE PROJECT/AFP/SCANPIX
LYKKELIGE: Dupree får en varm omfavnelse av kona Selma hjemme i Dallas. De to møttes for 20 år siden, mens Cornelius satt i fengsel. Etter at Cornelius slapp ut på prøve i sommer, giftet de seg - og nå kan de endelig flytte sammen. Foto: THE INNOCENCE PROJECT/AFP/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!