Satt barnevakt etter sexdrapene

KRISTIANSAND: - Vi lokket jentene med å fortelle at vi hadde noen nydelige kattunger i heia, har den dobbeltdrapssiktede Jan Helge Andersen (19) forklart til politiet. Deretter ble jentene brutalt voldtatt og drept. Seinere samme kveld satt Viggo Kristiansen (21) barnevakt for en nær slektning - uten at noen merket noe unormalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet kjenner til detaljer i de oppsiktsvekkende politiforklaringene til de to drapssiktede kameratene, Jan Helge Andersen (19) og Viggo Kristiansen (21). De to kameratene skylder nå på hverandre. Etter det Dagbladet kjenner til, fester politiet stor lit til Andersens detaljerte politiforklaringer.

Han har gitt opplysninger som bare drapsmannen kan vite.

I går ble barndomskompisene varetektsfengslet for åtte uker, fire av dem med brev- og besøksforbud, siktet for voldtekt og overlagt drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10). Begge samtykket i varetektsfengslingen.

Benekter sex-overgrep

Flere kilder bekrefter uavhengig av hverandre overfor Dagbladet at Andersen har forklart at det var ham som drepte Stine Sofie Sørstrønen (8), mens Lena Sløgedal Paulsen (10) skal ha blitt tatt av dage av Viggo Kristiansen.

Jan Helge Andersen benekter at han deltok i sex-overgrepene mot jentene. 19-åringen hevder at det var hans kamerat som misbrukte begge jentene, før de ble drept med en av Viggo Kristiansens mange kniver. Selve drapshandlingen skal ha skjedd raskt. Andersen anslår at det gikk mellom 45 minutter og en time fra jentene ble lokket inn i heia til de ble drept.

- Vi lokket jentene med å fortelle at vi hadde noen nydelige kattunger i heia, påstår Andersen.

Studentene Øystein Wang (26) og Are Osland (25) var sannsynligvis de siste, utenom gjerningsmennene, som så jentene i live. De pratet med og badet samtidig med jentene i 3. stampe mellom klokka 18.35 og 18.50 fredag 19. mai. De to siktede skal ifølge Andersen tilfeldig ha truffet jentene et sted like i nærheten av badeplassen bare minutter seinere.

- Tar det tungt

Jan Helge Andersen har lagt kortene på bordet og har i flere lange avhør fortalt etterforskerne inngående om drapshandlingene. Andersens fortellinger har vært så sterk kost at selv garvede politifolk har hatt store problemer med å forholde seg til hans skildringer av grusomhetene jentene ble utsatt for.

Kriminalsjef Arne Pedersen i Kristiansand bekrefter overfor Dagbladet at Jan Helge Andersen har forklart seg om detaljer fra drapshandlingen og åstedet som bare en morder kan vite.

Pedersen sier rett ut at 19-åringen har svart for seg som en gjerningsmann.

- Min klient har forklart seg detaljert om hva som skjedde drapskvelden. Han føler nå en lettelse. En lettelse over å ha forklart seg til politiet. Han har hatt det svært tungt, men har ikke betrodd seg til verken venner eller familiemedlemmer. Men han har nå ikke særlig lyst til å møte medsiktede, for å si det på den måten, sier 19-åringens forsvarer, Ben Fegran, til Dagbladet.

- Satt barnevakt

Viggo Kristiansen forteller at han drapskvelden møtte kompisen i Baneheia.

- Det var et kort møte, forklarer Kristiansen.

Seinere har 21-åringen hevdet at han etter turen i Baneheia om kvelden fredag 19. mai var svett og gikk hjem for å ta seg en dusj.

Kristiansen har hittil nektet en hver kjennskap til drapshandlingene og voldtektene av de to jentene.

- Resten av kvelden satt jeg barnevakt for et lite barn i den nærmeste familien, har Kristiansen forklart.

Politikilder opplyser til Dagbladet at ingen merket noe som helst på Viggo Kristiansen som indikerte at han hadde gjort seg til barnemorder like før han satt barnevakt.

Viggo Kristiansens forsvarer, advokat Tore H. Pettersen bekrefter overfor Dagbladet at hans klient mangler alibi for store deler av drapskvelden. Pettersen sier hans klient aksepterte varetektsfengsling fordi han ønsker at saken skal bli oppklart.

- Men han skjønner ikke hvorfor kameraten har dratt han inn i denne saken, sier Pettersen til Dagbladet.

Venter på svar

Politikilder mener imidlertid at det bare er et tidsspørsmål før også Viggo Kristiansen vil tilstå. Flere i politi- og påtalemyndigheten knytter nå store forventinger til både avhør og resultatet av analyser av flere biologiske spor.

Blant annet venter politiet, innen 14 dager, å få enda en DNA-profil fra åstedet. Kriminalsjef Arne Pedersen mener det er 50 prosent sjanse for at den tilhører 21-åringen.

Det var til slutt de tekniske sporene som løste den forferdelige drapssaken i Baneheia. Ett av funnene på åstedet var et kjønnshår som ble funnet i blod på et løvblad. Rettsmedisinsk institutt klarte å lage en såkalt DNA-profil. Onsdag formiddag fikk etterforskerne den endelige beskjeden om at DNA-profilen fra kjønnshåret matchet en av dem som hadde avgitt såkalte epitelcelleprøver, nemlig Jan Helge Andersen.

Andersen sier i sin politiforklaring, som ble lagt fram i forhørsretten i går, at han og kompisen snakket om at de skulle melde seg for politiet. 19-åringen påstår videre at kameraten sa han ville benekte alt hvis Andersen tilsto.

Mener Andersen lyver

Kriminalsjef Arne Pedersen forteller at etterforskerne har stilt Andersen spørsmål på en slik måte at svarene hans låser ham til drapshandlingene.

Flere kilder opplyser at Andersen blant annet har forklart seg om hvordan barnelikene ble forsøkt skjult.

Andersen forteller at de to fant mose og annen vegetasjon som de først la over jentene. De brukte relativt lang tid på å skjule sine spor. Blant annet ble det kuttet greiner fra trær i et relativt stort område som delvis ble stukket i bakken for å skjule likene ytterligere.

Politiet mener videre at Andersen lyver om sin delaktighet i voldtektene.

Kriminalsjef Arne Pedersen fastslår overfor Dagbladet at politiet sitter på materiale som forteller at både Kristiansen og Andersen har vært sammen om å voldta og drepe småjentene.

Nye avhør

Begge de siktede har gått med på å gå inn i utfyllende avhør. Seint i går kveld var det ikke lagt noen konkrete planer om når disse avhørene skal finne sted.

Den ene av de siktede sitter fengslet i Arendal, mens den andre er fengslet i Kristiansand. I løpet av noen uker vil begge siktede gjennomgå en judisiell observasjon. Dette for å fastslå om de er strafferettslig tilregnelige.

Flere kilder understreker at så langt er det ikke noe som tyder på at de drapssiktede var strafferettslig utilregnelige i gjerningsøyeblikket.

SIKTET FOR DRAP: Jan Helge Andersen (19)
SIKTET FOR DRAP: Viggo Kristiansen (21)