Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Satt fengslet 25 år for et drap han ikke begikk. Nå har han fått erstatning

Og nå har 51-åringen gått til søksmål mot to etterforskere som var involvert i drapsetterforskningen.

MILLIONÆR: Etter å ha sittet fengslet i 25 år for et drap han ikke begikk, han Desmond Ricks fått åtte millioner kroner i erstatning. Foto: Clarence Tabb Jr. / Detroit News via AP / NTB scanpix
MILLIONÆR: Etter å ha sittet fengslet i 25 år for et drap han ikke begikk, han Desmond Ricks fått åtte millioner kroner i erstatning. Foto: Clarence Tabb Jr. / Detroit News via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er vanskelig, for ikke å si umulig, å verdsette frihet med et pengebeløp. Men det har en dommer i Detroit nettopp gjort.

Desmond Ricks ble i 1992 dømt for drapet på sin venn Garry Bennett. I 25 år satt han fengslet, før han 1. juni i fjor ble renvasket. Nå har han en dommer i Detroit tilkjent ham én million dollar, omtrent 8 millioner norske kroner, i erstatning for årene han satt bak murene, skriver nyhetsbyrået AP.

Bakgrunnen for saken er følgende:

Venn skutt

I 1992 var Ricks sammen med vennen Garry Bennett utenfor en burgersjappe i Detroit, da Bennett ble skutt i hodet. Ricks løp fra stedet for å unngå å bli skutt, men ble et par dager seinere siktet for drapet. Samtidig beslagla politiet moras pistol, som de mente var drapsvåpenet.

Ricks bedyret hele tiden sin uskyld.

- Jeg var på feil sted til feil tid. Jeg hadde ingenting med dette å gjøre. De byttet om på patronene, har Ricks fortalt.

Og akkurat det med patronene er et vesentlig poeng, for det var nemlig med på å få Ricks dømt. Politiet presenterte under rettssaken patroner som kunne knyttes til moras våpen, og dermed ble Ricks dømt. Men allerede i 2008 startet prosessen som skulle få Ricks renvasket.

Da ble nemlig våpenlaboratoriet som undersøkte våpen og kuler i drapssaken mot Ricks stengt. Årsaken var at en revisjon avdekket at laboratoriet hadde begått alvorlige feil i en rekke saker. Revisjonen slo fast at slurvete arbeid sannsynligvis hadde resultert i feilaktige dommer.

Det hadde revisjonen rett i.

Det viste seg nemlig etter hvert at laboratoriet hadde byttet om kulene i Ricks sak, og at kulene som våpeneksperter hadde sagt knyttet Ricks til drapet, ikke var kulene som ble funnet på drapsstedet.

Byttet kuler

Den uavhengige våpeneksperten som var involvert i rettssaken i 1992 sa i 2009 ja til å hjelpe Ricks. Kulene som ble presentert våpeneksperten, David Townshend, under rettssaken var i god stand, og liknet ikke på kulene som ble funnet på åstedet.

Det fastslo Townshend selv, noe som førte til at kulene ble undersøkt på nytt i fjor. Da ble det slått fast at kulene ikke matchet det påståtte drapsvåpenet.

En av kulene passet ikke med pistolen og den andre var for skadd til å gjennomgå analyse.

- Detroit-politiets krimlab gjorde ikke bare feil, men de byttet kuler. Det var ikke besynderlig. Det var sant. Denne besynderlige oppførselen har kostet Desmond Ricks 25 år i fengsel, sa David Moran, direktør for Innocence Clinic ved Universitetet i Michigan, som hjalp Ricks med å få saken gjenåpnet.

På bakgrunn av de nye funnene ble Ricks frifunnet for drapet, og sluppet fri.

Saksøker politietterforskere

Og nå kan han altså vente å få en pen slump penger inn på konto, selv om han mener han har krav på ytterligere 216 000 dollar og planlegger å anke.

Han har planer om å bruke pengene på et byggeselskap og å hjelpe gutter som lever uten fedre.

- Jeg elsker å fikse ting: slipe tre, legge teppe, jobbe med sement. Jeg har aldri hatt en mannsfigur i livet mitt. Jeg vil lære barn at du ikke trenger å gå gjennom dårlige ting for å lære at noen ting er dårlig for deg. Mitt oppdrag er å gjøre verden til et bedre sted, sier Ricks.

Saken er likevel ikke helt over ennå. Ricks har nemlig gått til søksmål mot to pensjonerte etterforskere, som var involvert i drapsetterforskningen i 1992. Han krever over 100 millioner dollar fra dem, fordi han mener de med vilje ga ham skylden for drapet, selv om han var uskyldig.

Påtalemyndigheten sier saken er foreldet, og at de dermed ikke kan føre etterforsker de to politimennene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!