Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trodde godteri var narkotika

Satt fire måneder i fengsel fordi politiet trodde sukkerspinnet hennes var narkotika

Nå går hun til søksmål.

TRODDE SUKKERSPINN VAR NARKOTIKA: Dasha Fincher ble arrestert og fengslet i fire måneder fordi politiet trodde sukkerspinnet hennes var narkotika. Foto: NTB Scanpix
TRODDE SUKKERSPINN VAR NARKOTIKA: Dasha Fincher ble arrestert og fengslet i fire måneder fordi politiet trodde sukkerspinnet hennes var narkotika. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyttårsaften 2016 ble Dasha Fincher og David Morris Jr. stoppet av politiet mens de var ute og kjørte i Georgia i USA.

Ifølge arrestasjonsrapporten var det de sotede bilrutene som vekket mistanke hos politiet. Politiet beskriver at Fincher ble nervøs og startet å skjelve.

Da de med tillatelse gjennomsøkte bilen fant de en pose som inneholdt en «blå krystallaktig substans» på gulvet på passasjersiden, der Fincher hadde sittet.

Hun fortalte politiet at det som befant seg i posen var sukkerspinn, noe det også var. Det kjøpte ikke de to politimennene. De gjennomførte feltprøver av innholdet, som testet positivt for metamfetamin og partydopet MDMA. Fincher og Morris ble derfor arrestert på stedet.

En rekke amerikanske medier har omtalt saken, blant andre The Washington Post.

Falske testresultater

De påfølgende fire månedene tilbrakte Fincher bak lås og slå, siktet for smugling og besittelse av metamfetamin med intensjon om salg. Det er uklart om Morris ble siktet, men ifølge rapporten skal politimannen ha søkt arrestordre for begge de to.

Nå saksøker Fincher Monroe politidistrikt, de to politimennene som arresterte henne og selskapet som er ansvarlig for at godteriet hennes ble forvekslet med narkotika.

Det var nemlig ikke før i mars 2017 at etterforskningsenheten i Georgia gjorde nye tester av innholdet i posen, og fant ut at det faktisk var sukkerspinn.

4. april ble hun løslatt, og to uker seinere frafalt siktelsen mot henne.

Ifølge søksmålet er testutstyret politiet hadde med seg laget av selskapet Sirchie, som angivelig har «en historikk for å produsere feilaktig positive resultater».

Vil ha gjenoppreisning

Fincher krever gjenoppreisning, og hevder at hun på grunn av fengselsoppholdet gikk glipp av fødselen til sine to barnebarn, og ble hindret fra å være sammen med dattera under en spontanabort som skal ha skjedd i perioden hun satt inne.

I søksmålet heter det også at de to politimennene hadde lite trening i å kjenne igjen narkotika, og burde visst at utstyret de hadde med seg kunne gi feilaktige resultater.

Ikke minst kan de ikke ha reflektert noe særlig rundt det faktum at det ville vært «svært usannsynlig at noen ville fraktet så store mengder metamfetamin i en åpen, stor plastpose på gulvet».

I stedet, står det, «presenterte politimennene feilaktig funnet som vitenskapelig pålitelig.»

Ikke første gang

Saken stiller seg i rekken av flere som har blitt mistenkt for besittelse av metamfetamin, som egentlig viste seg å være noe helt annet.

Som mange sukkerspinn-entusiaster vet, kan det klissete godteriet krystallisere seg når det blir presset sammen eller blir fuktig. Det var antagelig dette som hadde skjedd i Finchers tilfelle.

I juli 2016 arresterte også politiet i Florida en uheldig pensjonist, fordi de mistenkte at rester av glasuren fra en donut han hadde spist var krystallisert metamfetamin.

Felttestene viste også her positivt utslag på det narkotiske stoffet, skrev Orlando Sentinel, gjengitt av Miami Herald. Mannen ble kroppsvisitert og anholdt i ti timer, før han ble løslatt mot en kausjon på 2500 dollar, som tilsvarer over 20 000 kroner.

Seinere fant testlaben ut at glasuren viste seg å være nettopp dét. Etter det droppet statsadvokaten saken, og i oktober året etter fikk mannen utbetalt erstatning på 37 500 dollar, eller nesten 324 000 kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!