Satt foten ned: Avlyser elitetreff

Trygve Slagsvold Vedum sa nei da departementet ville ha arrangement under Arendalsuka, som Vedum mener er oppskrytt. - For mye statlig diettpenger på bar, sier finansministeren til Dagbladet.

SA NEI: Trygve Slagsvold Vedum sa nei da departementet hans ville ha arrangement under Arendalsuka. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SA NEI: Trygve Slagsvold Vedum sa nei da departementet hans ville ha arrangement under Arendalsuka. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

ARENDAL (Dagbladet): Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) stanset departementets arrangement under Arendalsuka i år.

- Vi har mange andre, og bedre, plattformer å nå folk på, forteller Vedum til Dagbladet.

Sp-lederen er ingen beundrer av «demokratiets dansegulv», som gigantarrangementet Arendalsuka gjerne kalles.

- Det finnes mange viktigere demokratiske arenaer enn Arendalsuka. Derfor mener jeg offentlige instanser skal tenke seg nøye om før de bruker skattebetalernes penger på å være der, sier han.

Diettpenger på bar

Vedum understreker at private aktører må bruke sine penger som de vil. Men i tider der prisnivået stiger, påfaller det offentlig sektor et særlig ansvar, mener Vedum.

- Næringslivet i Arendal går godt under Arendalsuka, og det er jeg glad for. Arendal er også en flott by. Men det er få steder du møter så mye statsfinansierte diettpenger på bar som under Arendalsuka. Det mener jeg blir feil. Offentlige instanser bør være mer nøktern i sin pengebruk enn de er i dag, sier han videre.

Torsdag kommer finansministeren selv ned til Arendal for å delta på partilederdebatten. Men det blir en snarvisitt.

- Jeg skal være på Arendalsuka så kort jeg kan. Jeg har andre avtaler på Sørlandet; ut og treffe folk, sier han.

- Du treffer nesten ingen vanlige folk under Arendalsuka.

Kutt, kutt, kutt

I løpet av sitt første år i regjering har Vedum gitt de instansene i offentlig sektor som brukte mest på konsulenter beskjed om å trappe ned. Særlig har han sablet ned bruk av PR-byråer i staten.

- Og vi har sendt styringsbrev til alle våre underliggende etater og bedt dem stramme inn på total konsulentbruk, og særlig PR-konsulenter, sier Vedum.

- Betydelig overdrevet

Han har også kuttet i reisepotten til statlige aktører.

- Hva er din beskjed til de mange titalls offentlige instansene som bruker mye penger på å vise seg fram under Arendalsuka?

- At hver etatssjef selvsagt styrer sine budsjetter selv, men at de har fått et tydelig signal fra denne regjeringen om å bruke mindre på PR og konsulter, og mer på tjenester til folk.

- Du mener Arendalsuka er oppskrytt?

- Viktigheten er i alle fall betydelig overdrevet.

- Demokratiets dansegulv - kjøper du den?

- Nei, den kjøper jeg ikke. Det er fint med debatter, men det finnes mange mye viktigere arenaer. Lokalpolitikken eller skoledebatter, for eksempel. Jeg vil heller bruke penger på etterutdanning av samfunnsfaglærere enn at offentlige etater skal bruke penger på Arendalsuka.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer