Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Satt fri og sendt hjem

Mannen som tidligere ble omtalt som Norges farligste fange, Princ Dobroshi, er satt fri og sendt til Kosovo. Løslatelsen skjer på grunn av god oppførsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Princ Dobroshi ble dømt til 14 års fengsel for narkotikakriminalitet etter at han i 1993 ble pågrepet med 5,4 kilo heroin i Oslo. Norsk politi har hele tida ment at kosovoalbaneren har hatt en sentral rolle i narkotikatrafikken til Norge.

Etter å ha sonet mindre enn to tredeler av dommen, er Dobroshi nå satt fri og sendt til Pristina.

God oppførsel

Ifølge advokat John Christian Elden skjer den tidlige løslatelsen blant annet på grunn av god oppførsel.

-  Løslatelsen skjer etter at fengselsmyndighetene har vurdert Dobroshi og funnet at det ikke er fare for nye kriminelle handlinger. Det er et vilkår for prøveløslatelse at han har oppført seg pent, sier Elden til Dagbladet.

De strenge soningsforholdene skal også ha vært avgjørende for den tidlige løslatelsen.

«Behandlet som dyr»

Kosovoalbaneren ble allment kjent da han greide å rømme fra Ullersmo landsfengsel i januar 1996. I tre år var Dobroshi på frifot, før han i 1999 ble arrestert i en politiaksjon i Praha og utlevert til Norge.

Etter at Dobroshi kom tilbake til Norge, har han sittet under de strengeste soningsforhold i Ringerike fengsel.

Han har lenge vært landets best bevoktede fange.

I fire og et halvt år satt han totalt isolert. Advokat Elden har tidligere karakterisert behandlingen av hans klient som tortur.

-  Jeg er blitt gjort spesiell. Det er blitt tegnet et bilde av meg som ikke stemmer. Det gjør noe med et menneske å sitte så lenge isolert. Du kan bli gal, sa Dobroshi i et intervju med Dagbladet i fjor.

Selv har Dobroshi flere ganger sagt at han er «blitt behandlet som et dyr» i norske fengsel.

-  Justismord

Advokat John Christian Elden og privatetterforsker Tore Sandberg, som tidligere har avdekket at Per Liland var uskyldig dømt, har gransket saken mot Princ Dobroshi. De har hevdet at Dobroshi kan være offer for et justismord, og saken er sendt til Gjenopptakelseskommisjonen.

Ifølge advokat Elden var Dobroshi denne uka i møte med kommisjonen, før han ble transportert ut av landet og tilbake til Pristina i Kosovo.

Reiser til Tyskland

Elden tror det er liten mulighet for å støte på Dobroshi i Norge.

-  Han har sin familie i Tyskland, og han reiser dit så snart han har mulighet, sier Elden.

Kosovoalbaneren har tidligere overfor Dagbladet også selv gitt uttrykk for at han ikke ønsker å leve i Norge:

-  Norge er ikke noe land jeg vil være i. Jeg skal bevise min uskyld. Men jeg ønsker ikke å være i et land hvor uskyldige blir kastet i fengsel.

INGEN ENGEL: - Du vet, jeg var ingen «angel», men jeg er ikke den mannen som politiet og ikke minst media har framstilt meg som, sa Dobroshi til Dagbladet for noen år siden. Nå er han satt fri.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media