Helikopterulykka i Alta:

Satt i helikopteret minutter før dødsstyrten

«Oj, det går ikke an! Hva skjer nå!?», sa de tre kameratene til hverandre da de forsto at helikopteret de nettopp hadde sittet på i, hadde styrtet.

NEST SISTE TUR: Kameratene Benjamin Eide (18), Kristian Holmgren (19) og Jens Karlsen (20) var passasjerer på helikopteret bare minutter før ulykken inntraff. Video: Eide/Holmgren/Karlsen Vis mer

Jens Karlsen, Kristian Holmgren og Benjamin Hægdahl Eide fra Hammerfest var lørdag passasjerer i helikopteret rett før det styrtet i Kvenvik-området, i Alta.

Alle de seks personene som satt på under den neste turen til helikopteret, ble søndag morgen bekreftet døde.

- Det er helt grusomt å tenke på at det som skjedde, fort kunne ha skjedd oss, sier Jens Karlsen.

- Samtidig tenker vi på de pårørende, som må ha det helt forferdelig, legger han til.

- Følte oss trygge

De tre kameratene var deltakere på Høstsprell-festivalen i Alta, og hadde bestemt seg for å benytte seg av muligheten til å se byen og festivalområdet fra lufta.

- Turen tok sju minutter, og vi følte oss trygge hele tiden, og opplevde at piloten hadde god kontroll. Helikopteret lettet og fløy en runde over Alta sentrum og over et fjellparti før det landet igjen, sier Karlsen.

- Så gikk vi av, og overlot plassene til nye passasjerer. Det var de som styrtet. Det er det helt sykt å tenke på, sier han.

Så røyken fra fjellet

Etter at de hadde landet og forlatt helikopteret, gikk guttene til campingvogna si, som de har stående på festivalområdet. Der satte de på musikk og snakket om opplevelsen de nettopp hadde delt.

- Rett etter at vi hadde kommet tilbake til vogna fikk jeg en telefon fra noen som hadde hørt om helikopterstyrten, og som fryktet at jeg kunne være blant de involverte, sier Karlsen.

- Da gikk vi ut av vogna, og så røyken i fjellveggen. Jeg ble helt kald, fortsetter han.

HELIKOPTERSTYRT: Et helikopter har styrtet like sørvest for Alta. Det skal ha vært seks personer om bord, og fire er bekreftet døde. Video: Vilde Øines Pedersen Vis mer

- Hva sa dere til hverandre?

- Oj, det går ikke an. Hva skjer nå!?, sier Karlsen og forteller at de tre kameratene ble stående og se opp mot røyken.

- Vi hadde mange, blandede følelser der da, tilføyer Benjamin Hægdahl Eide.

- Det var ekkelt, og man var usikker på hva man skulle føle, sier han.

- Vi sa til hverandre at vi hadde hatt flaks, for det kunne ha vært oss som satt på da helikopteret styrtet. Samtidig tenkte vi på dem som gikk på etter oss, og familiene deres, sier han.

- Jeg synes fortsatt det er vanskelig å la det synke inn hva som skjedde der oppe, legger han til.

Starter undersøkelser

Det var klokka 17.06 at den første meldinga om ulykka kom inn til Hovedredningssentralen. Et redningshelikopter fra Banak og et ambulansehelikopter fra UNN i Tromsø ble sendt mot stedet.

Lokale ressurser ble også mobilisert og sendt inn mot stedet. Et sivilt helikopter var i området og kunne bekrefte havariposisjonen.

Klokka 18.30 opplyste Hovedredningssentralen at fire personer var bekreftet omkommet, en person var skadd og ble fløyet til UNN, mens den siste av de seks ennå ikke var gjort rede for.

Klokka 21.05 ble det klart at søket etter den savnede avsluttes for natta. Søndag morgen kom nyheten fra politiet om at alle seks var bekreftet omkommet.

Statens havarikommisjon for transport er varslet om helikopterulykken ved Alta. Mannskap fra Havarikommisjonen reiser til Alta søndag morgen for å starte arbeidet på ulykkesstedet.

- Vi starter våre undersøkelser i morgen, bekrefter avdelingsdirektør Kåre Halvorsen til Dagbladet.