Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Satt og lyttet til skyllebøtter mot USA og hvite mennesker

Palin trekker rasistkortet mot Obama i «politisk kampskrift».

 KLAR FOR SIGNERING AV KAMPSKRIFTET : Journalist, forfatter, tidligere Alaska-guvernør og visepresidentkandidat Sarah Palin gir i dag ut boka som omtales som hennes politiske kampskrift - et frontalangrep mot president Barack Obama. Her er hun på boksignering av sin forrige bok Going Rogue, som også kom ut rett før jul for et år siden. Foto: Mike Theiler/REUTERS.
KLAR FOR SIGNERING AV KAMPSKRIFTET : Journalist, forfatter, tidligere Alaska-guvernør og visepresidentkandidat Sarah Palin gir i dag ut boka som omtales som hennes politiske kampskrift - et frontalangrep mot president Barack Obama. Her er hun på boksignering av sin forrige bok Going Rogue, som også kom ut rett før jul for et år siden. Foto: Mike Theiler/REUTERS. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): America by Heart er hennes siste tilskudd på bokfronten, men også valgkampsfronten vil mange mene, og i dag står den klar i de amerikanske butikkhyllene.

The Guardian omtaler boka som hennes «political manifesto» - hennes politiske kampskrift.

I sin kritikk av alt fra upatriotiske liberalere til politisk ukorrekte pastorer (presidentparet Obamas pastor gjennom mange år Jeremiah Wright, journ. anm.) lar Sarah Palin president Barack Obama få gjennomgå.

Ikke bare kritiserer hun presidentens politikk, men hun angriper også presidentens personlige anliggender. Som at han har vært tilknyttet et «anti-hvitt» kirkemiljø og at han ikke er patriotisk.

Tilknytningen til omstridt pastor
For Palin skal i sin nye bok vektlegge at president Obama og kona hans Michelle har tilbrakt mange år i et svart kirkemiljø under den omstridte pastoren Jeremiah Wright.

Wright ble tilskammegjort under presidentvalgkampen forut for vaglet i 2008, etter at flere av hans seremonielle uttalelser ble kjent offentlig. Foran sin Trinity United Church of Christ-menighet i Chicago ytret han i kjølvannet av 11. september-terrorangrepene mot USA blant annet at «...not God bless America. God damn America».

Og da pastorens kontroversielle uttalelser ble kjent og presidentkandidaten Obama hadde vendt ryggen til pastor Wright, skal Wright ha anklaget «them Jews» for at han ikke lenger nådde fram til han som skulle komme til å bli Presidenten.

Obamas tilknytning til Wrights kirkemiljø skal ha påvirket både presidenten og presidentfruen, og det ikke i en heldig retning, forstår en Palin rett.

«Skyllebøtter mot Amerika og hvite mennesker»
Der Palin kommer inn på temaet rase benytter hun seg av «the Obamas» tilknytning til pastor Wrights kirkemiljø for å, slik det fremstår, påpeke nærmest anti-hvite holdninger hos presidenten.

Rase var et tema den republikanske presidentkandidaten i 2008, John McCain, bevisst unngikk å trekke inn i sin og visepresidentkandidat Palins valgkamp for å unngå rasistanklager mot seg.

 KONTROVERSENES KJERNE : Pastor Jeremiah Wright. Dette er mannen som ledet Barack og Michelles menighet, Trinity United Church of Christ, i Chicago. Kontroversene rundt ham fikk presidentparet til å vende ryggen til. Foto: J. Scott Apllewhite/AP.
KONTROVERSENES KJERNE : Pastor Jeremiah Wright. Dette er mannen som ledet Barack og Michelles menighet, Trinity United Church of Christ, i Chicago. Kontroversene rundt ham fikk presidentparet til å vende ryggen til. Foto: J. Scott Apllewhite/AP. Vis mer

- Det verste man kan si om en kollega i amerikansk politikk i dag, er at han er rasistisk, skriver hun, og kommenterer ifølge The Guardian at nettopp dét argumentet - at de er rasistiske - stadig brukes mot hennes ultrakonservative og patriotiske Tea Party-bevegelse.

- En grunn til at rasistanklagene så ofte rettes mot patriotiske amerikanere er at de som retter anklagene faktisk tror på det. De tror Amerika - i det minste Amerika som det er i dag - er et grunnleggende urettferdig og ujevnt land. Barack Obama ser ut til å tro det også. Ja, kona hans uttrykte også denne holdningen da hun i talen sin under 2008-kampanjen sa at hun aldri hadde følt seg stolt av landet sitt inntil mannen hennes begynte å vinne valg, skriver Palin der hun refererer til talen Michelle Obama holdt i februar 2008 da hun for alvor begynte å melde seg på i mannens valgkamp.

- I ettertid burde kanskje ikke dette overraske oss, ettersom begge de to tilbrakte nesten to tiår på kirkebenkene til Jeremiah Wright hvor de lyttet til hans skyllebøtter mot USA og hvite mennesker, poengterer Palin syrlig.

Et slag for patriotismen
Palin mener også Amerika har fått nok av en president som ikke er stolt av landet sitt, men som heller reiser på «globale unnskyldelsesreiser» for å beklage sitt lands mangler og feilgrep.

- Amerika hungrer etter en president - Demokrat eller Republikaner - som ikke er flau over USA, som ser sitt lands mangler, men også storhet: ledere som er stolte av å være amerikanere, og er stolte av landet hver dag, ikke bare når deres utvalgte vinner valg, skriver hun.

Dermed nominerer Palin seg selv for alvor, til tross for at hun ennå ikke eksplisitt har gjort det, som Republikanernes presidentkandidat fram mot presidentvalget i 2012. I det minste forblir hun en sann patriotisk amerikaner - slik en skikket president ifølge Palin selv bør være. 

 KLAR I BUTIKKENE : I dag, 23. november, står boka som kaster Palin inn i 2012-kappløpet klar i USA. Foto: Saul Loeb/AFP PHOTO.
KLAR I BUTIKKENE : I dag, 23. november, står boka som kaster Palin inn i 2012-kappløpet klar i USA. Foto: Saul Loeb/AFP PHOTO. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!