Satt på isolat i 110 dager

Politiet avhørte ingen vitner mens han satt der. Mannen ble senere frikjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bergens Tidene forteller i dag et tilfelle ved Bergen Fengsel, der en 22 år gammel mann satt til sammen 110 dager i isolat.

Først satt han i fullstendig isolasjon i 56 dager, deretter i delvis isolasjon i ytterligere halvannen måned.


- Slik behandling av mistenkte kriminelle er i strid med loven, sier mannens advokat Arild Dyngeland til Dagbladet.no.

Han stiller spørsmålstegn ved samfunnets rett til å påføre mennesker alvorlig sykdom, noe han mener isolasjon ofte fører til.

Psykoser og selmordstanker

- Nylig var det en fange i Bergen som satt på isolat, som ble overført til psykiatrisk avdeling på grunn av mistanke om psykose. En av mine kvinnelige klienter som satt på isolat har selv fortalt om selvmordstanker. Isolasjon er et veldig ekstremt inngrep, kanskje den mest ekstreme situasjonen disse fangene har vært i hele sitt liv, mener Dyngeland.

Han mener domstolene må stramme kraftig inn på bruken av isolat.

22-åringen satt isolert fra 11 mars i fjor. Etter 12. mars ble det ikke foretatt nye avhør i saken.

- ENORM BELASTNING: I isolat får varetektsfengslede bare være ute av cellen en time daglig, men heller ikke da har de kontakt med andre enn fengselsansatte. Nå reageres det på den utstrakte bruken av isolasjon i Norge. Illustrasjonsfoto: Scanpix
- ENORM BELASTNING: I isolat får varetektsfengslede bare være ute av cellen en time daglig, men heller ikke da har de kontakt med andre enn fengselsansatte. Nå reageres det på den utstrakte bruken av isolasjon i Norge. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

- Det skal være konkret nærliggende fare for bevisforspillelse, for å oppfylle lovens krav om isolasjon. Politiet er alt for lite konkrete. I visse typer saker lever de med en forhåpning om å finne noe, og så bruker de isolasjon for at ikke mulighetene for å sikre bevisene skal bli ødelagt, sier Dyngeland.

Han mener dette er langt utenfor de kravene loven stiller.

Petter Eide, leder i Amnesty International Norge, deler Dyngelands bekymring.

- Det er ikke bare vi som reagerer på behandlingen av varetektsfanger. FN mener vi holder folk isolert for lenge, og har nylig kommet med ny kritikk av Norges praksis, sier Eide til Dagbladet.no.

FNs menneskerettskomité slår i en ny rapport fast at Norge fremdeles begår brudd på menneskerettighetene, og nevner bruken av isolat spesielt.

- Vi mener påtalemyndighetene må gå gjennom rutinene sine for å sørge for at bruken av isolasjon går ned, sier Eide.

- Ble voldelig

Loven krever det skal være en «nærliggende fare for at den fengslede vil forspille bevis i saken dersom han ikke holdes isolert».

Satt på isolat i 110 dager

Dessuten heter det at isolasjon er spesielt belastende og utgjør en risiko for den fengsledes psykiske helse.

22-åringen ble ikke dømt for forholdet han var under etterforskning for da han satt på isolat. Men han ble dømt for bruk av vold under et fengslingsmøte i den aktuelle perioden.

- Under et av disse fengslingsmøtene ble han oppfarende og utøvde vold, og det sier kanskje litt om den ekstreme situasjonen man er i, sier Dyngeland.

Mannen har også blitt dømt for andre forhold, men ikke for det han var under etterforskning for da han satt isolert.

Han mener domstolene nå bli mer langt mer restriktive, og be om konkrete holdepunkter og om hva slags bevis politiet leter etter.

- Det må dessuten stilles mye sterkere krav til at etterforskningen utføres sånn som politiet hevder de skal i begrunnelsen, og det burde være langt strengere grenser for hvor lenge man har lov til å bruke isolasjon. - Jeg tror at i de aller fleste saker burde det være mulig å sikre de bevisene man trenger i løpet av to til fire uker, understreker advokaten.

BLIR SYKE: Advokat Arild Dyngeland stiller spørsmålstegn ved samfunnets rett til å påføre mennesker alvorlig sykdom. Han viser til flere tilfeller der isolasjon har gjort insatte syke.