Satt på plass av Jagland

Espen Barth Eide, ny statssekretær i UD, kritiserte som forsker NATOs krig. Hans nye sjef, Thorbjørn Jagland, er uenig med Eide. Han slår fast at Eide, som statssekretær, nå mener det samme som regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigen om Kosovo i fjor «representerte et lite planlagt og ikke særlig heldig forsøk på akutt krisehåndtering» fra NATO og Vesten, og NATOs krig «brøt med folkeretten», skriver Espen Barth Eide i en artikkel, forfattet like før han ble statssekretær i Utenriksdepartementet. Utenriksminister Thorbjørn Jagland sier han «er av en annen oppfatning» og at Eide som statssekretær står på regjeringens linje. Eide har sammenfattet en temmelig knusende dom over Vestens håndtering av Balkan i artikkelen «NATOs Kosovo-krig - ett år etter» i tidsskriftet Internasjonal Politikk, som kom ut i går. De fleste synspunktene der er kjent fra hans tallrike offentlige kommentarer som forsker de siste år. Men nå er han statssekretær.

- Samme syn som meg

- Jeg har registrert at dette er synspunkter som Espen Barth Eide har uttrykt i sin tidligere jobb som forsker. Jeg er som kjent av en annen oppfatning, sier utenriksminister Jagland, og legger til: - Eide har imidlertid ikke uttalt seg om dette som statssekretær, og står som statssekretær naturligvis på regjeringens linje. Han har også samme syn som meg på de utfordringene vi nå står overfor på Balkan, sier utenriksministeren.

«Opp til Jagland»

Eides synspunkter, om de enn er kjente fra før, vakte også oppsikt hos fjorårets statsminister og utenriksminister, Kjell Magne Bondevik og Knut Vollebæk, som var ansvarlige for Norges rolle under krigen i Kosovo. - Dette er synspunkter Eide har skrevet før han ble utnevnt til statssekretær. Det er en sak mellom ham og utenriksministeren. Men det var bred oppslutning om Norges politikk i Kosovo, også fra hans eget parti, Arbeiderpartiet. Jeg forventer at den nye regjeringen står ved Arbeiderpartiets holdning fra den gang, sier Bondevik. Hva sier tidligere utenriksminister Vollebæk til at statssekretæren mener at NATO «brøt med folkeretten»? - Nei, det vil jeg ikke si noe om, slett ikke, svarer Vollebæk.

«Tilpasse roller»

Til Dagbladet sier Espen Barth Eide at han har bred støtte for sitt syn på Balkan. - Kan du og vil du som statssekretær forfekte de samme synspunktene du hadde som forsker? - Jeg har ikke vansker med noe av det jeg har sagt og skrevet om Balkan. Og mine synspunkter tar jeg med hit. Vi må alle tilpasse oss de roller vi spiller. En forsker må ikke være redd for å mene noe av frykt for å skulle bli statssekretær seinere, sier han til Dagbladet i sitt første intervju i sin nye jobb. - Har du støtte hos din sjef Jagland for ditt syn på hva NATO og EU har utrettet på Balkan? - Mine synspunkter på Balkan er det bred enighet om. I den artikkelen står det at NATO-landene 24. mars i fjor ikke hadde noe alternativ til krigen. Det var et valg mellom flere onder, som jeg skrev. Samtidig mener jeg at Vesten i ti år ikke har håndtert Balkan på en optimal måte. En annen som har sagt dette klart og tydelig, er Thorvald Stoltenberg, sier Espen Barth Eide.