Satt sjakkmatt av trefall og gravemaskin

Telenor skal sjekke rutiner etter dagens teletrøbbel. Nå henger bare Hedmark og Oppland etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ny tidsakse og nye geografiske brikker i ettermiddagens teletrøbbel som har berørt telefon- og bredbåndabonnenter over hele landet:

- Fra ca. klokka 18.30 er det bare abonnenter i Hedmark og Oppland som fortsatt er berørt. For resten av landet skal problemene være fikset. Innen klokka 23 i kveld regner vi med at sambandet også skal være i orden igjen i Oppland og Hedmark, opplyser regional informasjonssjef Per A. Meling til Dagbladet.

Det var to totalt uavhengige hendelser forsårsaket av et tre og en gravemaskin som rammet store deler av telesambandet flere timer i ettermiddag.

Ikke bare Telenor De fleste store teleselskapene leier kapasitet på de tom skadelidende fiberlinjene som blir driftet av Telenor.

Etter en hektisk ettermiddag med faktainformasjoner i flere retninger, har nå Telenors informasjonsavdeling fått stokket tid og sted slik:

Klokka 14.59: et tre faller over linja og ødelegger en fiberkabel i Lørenskog i Akershus (ikke i Kongsvinger). Kabelen skal være reparert ved 20.30-tiden.

Klokka 15.09: en gravemaskin som jobber med veibygging i Øyer nord for Lillehammer veiver med grabben og river ned en fiberkabel. Kabelen ligger normalt i grøft her, men er lagt midlertidig i luftspenn i forbindelse med veiutbyggingen. Kabelen var reapraret ved 18.30-tiden.

Går gjennom rutiner
- Synes du det er betyggende at to slike trivielle uhell kan ramme teletrafikk over hele landet, dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor?

- Et godt spørsmål. Vi skal gå gjennom rutinene. Jeg må få peke på at vi har vært maksimalt uheldige i disse tilfellene. Dersom bare ett av uhellene hadde skjedd, ville ikke teleabonnentene merket noe. Vi har en hovedlinje gjennom Østerdalen og en gjennom Gudbrandsalen. Den ene fungerer som reserve for andre, og så skjer altså disse tilfellene med 10 minutters mellomrom, sier Amundsen til Dagbladet.

- Svært alvorlig Post- og teletilsynet var raskt ute i ettermiddag med betenkeligheter om dagens teletrøbbel.

— Vi ser svært alvorlig på dette. Vi har et samfunn som er avhengig av telefoni, så det er viktig at dette kommer i orden raskest mulig, sa Aslaug Hagestad Nag, avdelingsdirektør for internett og sikkerhet i Post- og teletilsynet til NRK.