Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helge Moan

Satt to uker i malaysisk fengsel før norsk politi hentet ham

Bedragerisiktede Helge Moan (49) varetektsfengslet i fire uker. Hevder han er utsatt for justisfeil.

BEDRAGERI: Helge Moan ble i dag fremstilt for varetektsfengsling. Hans advokat Per Zimmer snakker ut om den dramatiske pågripelsen. Video: Tharald Halvorsen / Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bedrageri- og svindelsiktede Helge Moan (49) har vært på rømmen i seks år. Han ble nylig pågrepet i Malaysia og deretter utvist til Norge.

I dag ble han framstilt for varetektsfengsling, og ankom Oslo tingrett i en mørkegrønn, knelang shorts og med svarte Nike-joggesko. På overkroppen hadde han en mørk hettegenser under en hvit T-skjorte.

Moan har grodd skjegg, og var nærmest ikke til å kjenne igjen fra etterlysningsbildene.

Politiadvokat Eindride Kjørri ba i retten om fire ukers varetekt for Moan. 49-åringen samtykker ikke til fengsling, og begjærer seg løslatt.

Oslo tingrett besluttet at Moan fengsles i fire uker. De mener det er unndragelsesfare, og viser til at han har levd i skjul i Malaysia. De frykter også at han vil begå nye straffbare forhold.

UGJENKJENNELIG: Politiet har tidligere gått ut med disse bildene av Helge Moan. Han var nærmest ikke til å kjenne igjen fra bildene i retten i dag. Foto: Politiet
UGJENKJENNELIG: Politiet har tidligere gått ut med disse bildene av Helge Moan. Han var nærmest ikke til å kjenne igjen fra bildene i retten i dag. Foto: Politiet Vis mer

Moan anket avgjørelsen på stedet.

- Vi tar kjennelsen til etterretning, men mener det er grunnlag for å anke den til en høyere domstol, og vil prøve den også der, sier hans forsvarer Per Zimmer til Dagbladet.

- Svindlet fra Malaysia

Politiadvokat Kjørri sier til Dagbladet at mannen er siktet for 188 straffbare forhold, men at det er kommet inn over 200 anmeldelser mot mannen fra 2013 til 2019. I Malaysia skal han blant annet ha rådgitt bedrifter og andre om avvikling og etablering av selskaper. Disse personene skal så ha betalt ham, uten å ha fått noe igjen.

POLITIADVOKAT: Eindride Kjørri. Foto: Trym Mogen
POLITIADVOKAT: Eindride Kjørri. Foto: Trym Mogen Vis mer

- Vi mener bedrageriene har pågått helt fram til pågripelsen. Vi vet eller lite om hvordan han har levd i Malaysia, men svindelbeløpet i siktelsen er på over ti millioner kroner, sier han.

- Justisfeil

Zimmer forteller om pågripelsen av hans klient i Malaysia.

- Han forklarer at han ble pågrepet av et titall politimenn, flere av dem bevæpnet. Han opplevde det som dramatisk. Det han fikk vite i pågripelsesprosessen var at de var fra Interpol og at han var internasjonalt etterlyst, sier Zimmer til Dagbladet.

Pågripelsen i Malaysia skjedde 22. januar i år. Han kom til Norge grytidlig i går, tirsdag 5. februar, på et fly med representanter for norske myndigheter.

- Han satt i fengsel der i cirka 14 dager før norsk politi hentet ham. Han ble tatt med til Norge. Da han kom på norsk jord, ble han presentert en pågripelsesbeslutning her. Det har vært vår oppfatning at han hele tida har vært pågrepet i utleveringssaken i Malaysia, og ikke først når han kom på norsk jord med politieskorte, sier Zimmer.

- En justisfeil

Forsvareren sier at de oppfattet det slik at Norge og Malaysia var i en utleveringsprosess, men at denne ikke ble behandlet, og at Moan dermed mistet sine rettigheter.

- Han begjærer seg løslatt av en prosessuell grunn. Vi mener han var i en utleveringsprosess som ville gitt ham rettigheter. I stedet har norsk politi vært og hentet ham helt uten prosess. Det mener jeg stopper for en iretteføring av denne saken i Norge.

FORSVARER: Per Zimmer. Foto: Trym Mogen
FORSVARER: Per Zimmer. Foto: Trym Mogen Vis mer

Malaysia hadde blant annet bedt norsk politi om mer informasjon for å få svar på om de kunne holde ham eller utlevere ham til Norge. I stedet ble han utvist fra landet.

- Dette er helt klart en justisfeil som må rettes opp. Saken burde sendes tilbake til Malaysia for å vurdere om vilkårene er oppfylt, sier han.

- Vil han forsøke å unndra seg straff om han ikke blir varetektsfengslet i dag?

- Jeg har ingen formening om hvordan han forholder seg til det. Jeg har heller ingen kommentar til hvordan han stiller seg siktelsen, sier Zimmer.

Skal ha svindlet hundrevis

Da politiadvokaten gjennomgikk siktelsene, satt Moan selv og skrev på en notatblokk som han leverte til sin forsvarer.

Han ville i retten ikke si hvor eller i hvilket land han har oppholdt seg de siste åra, men oppga at han er arbeidsledig.

Fra sitt skjulested i Asia skal Moan ha svindlet hundrevis av nordmenn, og han var vært internasjonalt etterlyst siden 2013.S

I denne forbindelse har han også begått flere identitetstyverier og dokumentforfalskninger. Politiet har registrert over 100 fornærmede som er utsatt for de kriminelle handlingene, opplyser Oslo politidistrikt.

Oslo-politiet siktet i desember 2017 mannen for grove bedragerier, forsøk på grove bedragerier og heleri av minst 10 millioner kroner. I januar ble det tatt ut enda en siktelse som omfatter ytterligere 40 bedragerier og identitetstyverier.

Siktelsene gjelder handlinger begått i tidsrommet fra mai 2012 til september 2018, og det skal være snakk om nesten 200 straffbare forhold. Sakene etterforskes ved enhet øst i Oslo politidistrikt.

«Vaskesvindler»

Han skal, ifølge TV2, ha brukt mellommenn i Norge for å få tilgang til pengene fra Malaysia. Mellommennene har uvitende endt opp med å utføre ulovlige transaksjoner.F

- Pågripelsen er et resultat av omfattende politisamarbeid mellom Oslo politidistrikt, Interpol Kuala Lumpur, Interpol-seksjonen på Kripos og Kripos FAST Norge (Fugitive Active Search Team), opplyser politiet.

Mannen, som opprinnelig het Lars Rune Solberg, har 13 konkurser bak seg, og flere fengselsdommer for økonomisk kriminalitet. Ifølge E24 ble Solberg kjent som «vaskesvindler» i media fordi han ei tid tjente store penger på vaskeselskaper, hvor han også har en rekke konkurser bak seg.

Ifølge TV 2 advarte politiet i 2017 mot mannen, som skal ha drevet med svindel fra et skjulested i Malaysia. Mannen har 13 konkurser og flere fengselsdommer bak seg, melder kanalen.

Det har kommet inn 155 anmeldelser i sakskomplekset.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!