Satt uskyldig fengslet i 24 år

DNA avslørte nytt justismord i USA. Nå kan Alan møte friheten med et smil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Familie og venner av Alan Crotzer jublet og klappet da rettsbetjenten låste opp håndjernene rundt 45-åringens hender.

I 24 år har Crotzer sittet uskyldig fengslet i Florida for ran, kidnapping og voldtekt. I en kortvarig rettssak i dag kunne han slippe løs smilet da dommer J. Rogers Padgett sa: - Begjeringen tas til følge - du er en fri mann.

Utpekt av offer

Crotzer ble dømt i 1981 etter at han ble utpekt av et offer da politiet viste frem bilder av mulige gjerningsmenn.

Sammen med brødrene Douglas James og Corlenzo James ble han dømt for å ha ranet en familie i Tampa, samt for å ha kidnappet og voldtatt en 38 år gammel mor og hennes 12 år gamle datter mens de truet dem med våpen.

Til tross for at brødrene hele tiden har hevdet at Alan var uskyldig, og at de selv stod bak ugjerningen sammen med en kamerat, har det tatt 24 år før saken ble gjenopptatt.

Prosessen startet for tre år siden, da Alan Crotzer selv skrev brev til The Innocence Project i New York, en jussorganisasjon som jobber for å frigjøre fanger på grunnlag av moderne DNA-bevis.

Både DNA og andre bevis renvasket 45-åringen fra saken han i 1981 ble dømt til 130 års fengsel for.

FRI: I 24 år har Alan Crotzer sittet fengslet for ran, kidnapping og voldtekt. I dag kunne han traske ut av rettssalen som en fri mann etter at DNA-teknikk og nye bevis fastslo at feil mann var dømt. Foto: Scanpix
FRI: I 24 år har Alan Crotzer sittet fengslet for ran, kidnapping og voldtekt. I dag kunne han traske ut av rettssalen som en fri mann etter at DNA-teknikk og nye bevis fastslo at feil mann var dømt. Foto: Scanpix Vis mer

- Å forsøke å rette på feil i systemet er like viktig som å forsøke å dømme skyldige, sier aktor i saken, Mike Sinacore, til nyhetsbyrået AP, og gratulerer Crotzer med friheten.

DNA er så langt brukt til å omgjøre 172 saker der folk er blitt feilaktig dømt i 31 amerikanske stater siden 1989, opplyser The Innocence Project.

Cortzers advokater vil nå kreve erstatning for sin klient, etter at han uskyldig har tilbrakt over halve livet i fengsel.

AV MED LENKENE: Alan Crotzer satt med håndjern under den kortvarige rettssaken. Men da dommeren var ferdig kunne rettsbetjenten låse dem opp og slippe 45 åringen fri etter 24 uskyldige år i fengsel.
KLEM: Søsteren Wanda Sanders var den første som kunne omfavne broren som en fri mann.
GLEDESSMIL: I 24 år har Alan hevdet sin uskyld. Takket være moderne DNA-teknologi ble han i dag renvasket.