Satt ut av spill

Uroen rundt kontantstøtten denne helga har lammet statsminister Kjell Magne Bondevik. Han nektet i går å uttale seg om saken. Valgerd Svarstad Haugland kan ikke slå fast at kontantstøtten blir utvidet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I regjeringspartiene er det uenighet om regjeringen bør gå ut og avklare situasjonen omkring kontantstøtten allerede i løpet av denne uka - etter budsjettkonferansen som skal holdes i morgen og tirsdag.

Regjeringens sterkeste kort, Kjell Magne Bondevik, er satt ut av spill. Hans troverdighet og personlige tillit i befolkningen har så langt berget regjeringen gjennom flere brottsjøer.

Nå må Bondevik se frustrerte velgere aksjonere mot regjeringen for unnfallenhet i KrFs egen fanesak: kontantstøtten.
Selv står han overfor følgende dilemma: Forteller han usikre småbarnsforeldre hvilken kontantstøtteordning de kan planlegge ut fra, viser han samtidig regjeringspartienes kanskje viktigste kort i de kommende budsjettforhandlingene. Forhandlinger som uansett blir knallharde, og hvor alle tre partier må ofre egne hjertesaker. I den situasjonen blir det umulig for KrF-statsministeren - før forhandlingene reelt har startet - å fastslå at hans partis hjertesak står urørt. Det ville også vanskeliggjøre budsjettforhandlingene, dersom opposisjonen på Stortinget skulle få budsjettet presentert bitvis fram mot 5. oktober.

KrF-leder og familieminister Valgerd Svarstad Haugland er fortvilet over ryktene om at KrF har gitt opp å videreføre kontantstøtten. Men hun er ikke villig til å gi noe klart svar.

Belastning

- På vegne av småbarnsfamiliene er jeg lei meg for at de må leve i usikkerhet. Men regjeringen har valgt å holde kortene tett til brystet. Budsjettet skal ikke legges fram før 5. oktober. Det som er beklagelig er at dette nå blir brukt mot oss. Det jeg kan si er at vi skal ta hensyn til småbarnsfamilienes økonomiske situasjon. Hvordan statsbudsjettet blir seende ut, kan vi ikke gi noen detaljforklaring om i dag, sier Valgerd Svarstad Haugland til Dagbladet. KrF-lederen sier at hun opplever alle budsjettspekulasjonene den siste tida som en stor belastning.

Lenge til

- Akkurat denne saken er så betent og så viktig for folk at man kan bli nødt til å få en avklaring etter budsjettkonferansen tidlig kommende uke, sier en kilde i Senterpartiet. Sp-leder Anne Enger Lahnstein ville i går ikke gå så langt, men hun svarte slik på spørsmålet om rykteflommen rundt budsjettarbeidet vil tvinge fram en rask avklaring:

- Jeg skjønner godt at du stiller det spørsmålet. Det er lenge til 5. oktober - veldig lenge, sier Lahnstein. Hun karakteriserer den oppståtte situasjonen som krevende.

Andre kilder i Sp understreker at å avskrive videreføringen av kontantstøtten også er vanskelig for Senterpartiet.

- Kontantstøtten er ikke bare KrFs symbolsak - det er den saken hele sentrumsprosjektet assosieres med. Mister Kjell Magne Bondevik sin troverdighet, svekkes hele regjeringens troverdighet, sies det. Overfor Dagbladet presiseres det at Sp ikke har kommet med noe ultimatum i denne saken.

Fortvilet

- Situasjonen er fortvilet. Nå kan opposisjonen og andre krefter si og gjøre hva som helst, mens vi er bundet av Grunnloven. Vi skal legge fram et statsbudsjett for Stortinget, sier statsministerens pressetalsmann Gunnar Husan.

I Stortinget minner Frp-leder Carl I. Hagen og Høryres finanspolitiske talsmann Per-Kristian Foss om fempartiavtalen om kontantstøtten. Ifølge avtalen kan det ikke gjøres endringer om støtten uten at alle fem partier er enige.

- Det betyr at jeg har vetorett i denne saken, og kontantstøtten blir gjennomført som planlagt. Det sørger Stortingsflertallet for. Regjeringen kan foreslå hva den vil, men på Stortinget er partiene KrF, Sp og Venstre forpliktet på å videreføre kontantstøtten, sier Hagen.

Per-Kristian Foss er like klar:

- Folk er lovet kontantstøtte. Dersom de ikke får den, samtidig som rentene stiger, ja, da er man inne i en familiepolitikk som er det reneste selvmordsløpet, sier Foss.

Regjeringen vil å gjennomføre innstramminger i skattepolitikken. Det er bare mulig å få til i samarbeid med Arbeiderpartiet. Et slikt samarbeid kan regjeringen bare glemme dersom de samtidig satser på endringer i sykelønnsordningen. Ifølge spekulasjoner skal Sp har gitt etter for KrF og Venstre og åpnet for kutt i sykelønnsordnigen.

BELASTNING:</B> KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland er lei seg for at småbarnsforeldre må leve i uvisshet. Statsminister Bondevik nektet i går å kommentere ryktene om utsatt kontantstøtte.