Satte flyet på autopilot, hoppet ut i fallskjerm og stakk av på motorsykkel

Prisen for årets flukt fra finanskrisen kan deles ut allerede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det noe belastede konseptet «finansakrobat» kommer sjelden til å få mer schwung over seg enn i 38 år gamle Marcus Schrenkers tilfelle.  

Etter et spektakulært forsøk på å forfalske sin egen død i et flykrasj, skal forretningsmannen ha diktet opp en kanoulykke før han stakk av på en rød motorsykkel og forsvant fra ekskone, tre barn, et ukjent antall kreditorer og FBI.

Politiet i tre delstater i USA jakter nå på 38-åringen, og ingen vil bli overrasket om han har ytterligere hurtiggående transportmidler i til disposisjon.

Oppdaget av jagerfly
Det var tidlig på mandag lokal tid at flygeledere mottok en svært dramatisk nødmelding fra et småfly av typen Piper PA-46 over Birmingham i Alambama. Piloten fortalte at han hadde kommet ut for kraftig turbulens, at et vindu hadde implodert og at han blødde voldsomt fra alvorlige skader.

Militære jagerfly ble sendt på vingene for å følge nødssituasjonen, og disse pilotene ble etter hvert vitner til at det mystiske småflyet med ei åpen dør og en mørk cockpit styrtet i et sumpområde i Florida, over 350 kilometer fra stedet der Schrenker sist ga livstegn fra seg på sambandet. Folk som kom til krasjstedet fant verken noen pilot eller blodspor i cockpiten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I stedet dukket en mann opp på bakken i Childersburg i Alabama, våt til knærne og med flygerbriller i hånda. Han fortalte politiet at han var utsatt for en kanoulykke, ifølge ABC News.

Politipatruljen, som ennå ikke hadde hørt om den spesielle flystyrten i nabostaten, trodde på 38-åringen og ga ham skyss dit han ba om, til et motell i byen Harpersville.

AUTOPILOT: Det var trolig bare tilfeldigheter som gjorde at det tomme småflyet landet i et skogspområde i Florida og ikke i den nærliggende bebyggelsen. Foto: GARY MCCRACKEN / PENSACOLA NEWS JOURNAL / AP
AUTOPILOT: Det var trolig bare tilfeldigheter som gjorde at det tomme småflyet landet i et skogspområde i Florida og ikke i den nærliggende bebyggelsen. Foto: GARY MCCRACKEN / PENSACOLA NEWS JOURNAL / AP Vis mer

Stuntmann
På motellet var Schrenkers rom, leid under falsk navn, tomt da mer velinformerte politifolk seinere returnerte. Først i dag ble det oppdaget at finansmannen dagen i forveien også hadde leid et minilager hos en bedrift i nærheten, ved hjelp av legitimasjonen til stebroren hans.

Der sto en rød motorsykkel og ventet på ham, og i den tomme boden slutter foreløpig alle spor etter forretningsmannen.

Forsvinningsnummeret på mandag startet etter alt å dømme med at 38-åringen satte flyet sitt på autopilot, før han hoppet ut i fallskjerm mens flyet fortsatte inntil det styrtet i Florida. Schrenker har mer enn ti års erfaring som pilot, noe han viser fram blant annet i en skrytevideo  lagt ut på YouTube like før jul. «Dette stuntet bør aldri prøves av noen pilot som ønsker å være i live», heter det i videoen, før Schrenker manøvrerer flyet under trange brospenn på imponerende vis.

Etter den risikovillige forretningsmannens siste stunt har politiet nå ingen anelse om hvor han har tatt veien.

- Jeg tror han har kommet seg ut av USA. Han hoppet ut fra et fly og lot det krasje et tilfeldig sted. Han har vist fullstendig manglende respekt for menneskeliv, jeg tror han er i stand til å gjøre hva som helst for å slippe unna, sier politisjef David Latimer i Harpersville til nyhetsbyrået AP.

Millionær med hemmeligheter
De aller fleste rundt Schrenker har trodd at han levde det gode liv i Indiana med en strålende kone, tre barn og en luksusvilla verdt over 25 millioner kroner. Han skal ha en betydelig formue og eier tre selskaper: Heritage Wealth Management, Heritage Insurance Services og Icon Wealth Management.

SISTE BILDE: Her er Shrenker på vei ut fra The Harpersville Motel, etter at han hadde rundlurt en politipatrulje og før han løp for å hente den lagrede motorsykkelen.
SISTE BILDE: Her er Shrenker på vei ut fra The Harpersville Motel, etter at han hadde rundlurt en politipatrulje og før han løp for å hente den lagrede motorsykkelen. Vis mer

Firmaene drev med finansiell rådgivning, noe som i seg selv er risikosport i 2009, men livet ser ut til å ha raknet på både det personlige og yrkesmessige plan for 38-åringen de siste ukene.

Schrenkers stefar døde for kort tid siden som følge av lungekreft, bare tre uker etter han fikk diagnosen. Schrenkers kone ba formelt om skilsmisse 30. desember, og dagen etter ble det ifølge New York Times gjennomført razzia mot alle de tre nevnte selskapene i forbindelse med omfattende aksjesvindel.

Det er rettet flere søksmål mot selskapene, hvorav ett er på 1,4 millioner dollar. Schrenker er også under etterforskning av FBI, men det føderale politiet har så langt ikke gått ut med bakgrunnen for denne delen av mannens sammenbrudd.  Venner antyder at det er finanskrisen som har innhentet Schrenkers investeringer, men flere av kundene hans har gått ut med historier som tyder på at han flere ganger har opptrådt uredelig.

Som om fluktløsning i seg selv ikke var absurd nok, fikk forretningsmannens venner og familie mandag kveld - midt i de kaotiske nyhetsmeldingene - en lang e-post fra ham, der han ifølge ABC News beklager alt oppstyret.

«Når livet blir for mye, gjør folk dumme ting», skriver 38-åringen som har gitt finansklisjeen «fallskjerm» en helt ny betydning.

HER SLUTTER ALLE SPOR: I dette minilageret hadde Schrenker en motorsykkel stående klar til neste fase av flukten da han landet med fallskjerm i Alabama.  Foto: JAY REEVES / AP / SCANPIX
HER SLUTTER ALLE SPOR: I dette minilageret hadde Schrenker en motorsykkel stående klar til neste fase av flukten da han landet med fallskjerm i Alabama. Foto: JAY REEVES / AP / SCANPIX Vis mer