Satte fyr på bygning med 18 etasjer

Ti voksne og to barn omkom i ny dødsbrann ved Paris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk hoppet i døden

Nok en gang rystes Frankrike av en dødsbrann i fattigkvarterene. I natt brøt det ut brann i et 18 etasjer høyt bygg sør for den franske hovedstaden.

Mange av beboerne var fanget i en dødsfelle og hadde ikke sjanse til å komme seg ut av bygningen, som ligger i byen L\'Hay-les-Roses sør for Paris.

500 mennesker var i høyblokka da brannen begynte i lobbyen ved 01-tida i natt. Blant de omkomne var to barn. Minst ti voksne er omkommet, de fleste som følge av røykforgiftning, melder AP. For fjorten personer er tilstanden alvorlig.

Døde på vei ut

Vitner beskriver smerteskrik og redsel mens beboerne prøvde å ta seg ut gjennom flammene i natt. Verst gikk det ut over de første tre etasjene i bygget.

- Folk skrek og ville hoppe, sier Claude Camps (48), som klarte å redde ut seg og kona.

200 brannfolk kom raskt til stedet og klarte å slukke brannen, men for mange var det allerede for sent. De omkomne hadde prøvd å ta seg ut gjennom hovedinngangen, der varmen og flammene herjet som verst. De som ble på rommene sine og ikke fant noen vei ut, klarte seg bedre fordi brannen raskt ble slukket, ifølge ordfører Patrick Seve.

REDDET: En skadd person bringes til sykehus etter å ha blitt reddet ut av blokka i l\' Hay-les-Roses. Foto: SCANPIX
REDDET: En skadd person bringes til sykehus etter å ha blitt reddet ut av blokka i l\' Hay-les-Roses. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det var de som flyktet ut som ble møtt av en varme på 300 grader celsius og røyk. Det var det som forårsaket det store antallet døde, sier Seve til AP.

Fødte på stedet

Fem personer måtte gjenopplives fordi de fikk hjerteattak av strabasene. En gravid kvinne  fødte barnet på stedet. Hun er nå brakt til sykehus med den nyfødte. Det er uklart om kvinnen hadde termin nå eller om barnet ble født for tidlig på grunn av den livstruende og svært stressende situasjonen kvinnen var i.

Tidlig søndag formiddag var mange av de 500 beboerne fortsatt igjen i bygningen. Brannvesenet ba folk holde seg i leilighetene sine til varmen er borte, slik at det er trygt å komme ut.

Brannen var antakelig påsatt. Vitner sier at de så at ungdommer som bor i bygningen, satte fyr på den. Fire personer er arrestert og brakt inn til avhør av politiet.

Fire dødsbranner

Bygnignen som brant, ble bygd på 70-tallet, men var nylig renovert.

Siden april har det vært tre voldsomme branner i Paris, to av dem i løpet av de siste ukene. Fredag for en uke siden døde minst 17 mennesker i en syv etasjes bygård. På mandag døde syv mennesker i en brann som også begynte på natta.

Brannen i natt var den fjerde som krevde menneskeliv.

De fleste omkomne er fattige immigranter som ikke har råd til å skaffe seg en ordentlig leilighet og derfor blir boende i slummen, der bygningsmassen er i dårlig forfatning og det finnes få rømningsveier.

Senest i går gikk folk i demonstrasjonstog for bedre boligforhold for fattige i Paris-området.