Satte fyr på guvernørens villa i protest mot sultanen

Minst to drept i demonstransjonene har spredt seg til sultan Qaboos al-Saids Oman.

SATTE FYR PÅ VILLA: Maskerte demonstranter viser fredstegnet og feirer at de klarte å sette fyr på guvernørens villa under en demonstrasjon i Sohar, rundt 200 km fra hovedstaden Muskat. Politistyrkene drepte to demonstranter da partene støtte sammen. Foto: AFP/Karim Sahib/Scanpix
SATTE FYR PÅ VILLA: Maskerte demonstranter viser fredstegnet og feirer at de klarte å sette fyr på guvernørens villa under en demonstrasjon i Sohar, rundt 200 km fra hovedstaden Muskat. Politistyrkene drepte to demonstranter da partene støtte sammen. Foto: AFP/Karim Sahib/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De blodige sammenstøtene mellom politistyrker og demonstranter har nå også spredt seg til oljerike Oman. Regionen er svært berørt av protestbølgen i de arabiske landene i Midtøsten og Nord-Afrika, og naboland som lille Bahrain og enorme Saudi Arabia har lovet reformer for å forsøke å unngå at de følger Tunisia og Egypt.

Men demonstranter og politistyrkene barket likevel sammen i går, og politistyrkene skal ha skutt tåregassgranater og gummikuler mot de tusenvis av demonstrantene som har samlet seg i byen Sohar for å protestere mot regimet til sultan Qaboos bin Said al-Said, melder nyhetsbyrået AP.

Satte politistasjon i brann Politistyrkene forsøkte å hindre demonstrantene i å storme en politistasjon, men flere klate å ta seg inn og sette den i brann.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået skal demonstrantene også ha satt fyr på biler og andre hus, blant annet guvernørens residens.

Ifølge øyenvitner har soldater rykket inn i den viktige industribyen.

Også i byen Salalah var det protester mot regimet søndag, for tredje dag på rad.

Viktige allierte for USA Amerikanerne har lenge sett på de oljerike nasjonene på den arabiske halvøy, som lenge har blitt styrt med jernhånd av ulike monarker og sjeiker, som pålitelige partnere, spesielt som allierte mot Irans stadige forsøk på å øke sin innflytelse.

SATTE FYR PÅ BILER: Også biler og andre bygninger, blant annet en politistajon, ble satt i brann under demonstrantene i Sohar i Oman. Foto: AFP/Karim Sahib/Scanpix
SATTE FYR PÅ BILER: Også biler og andre bygninger, blant annet en politistajon, ble satt i brann under demonstrantene i Sohar i Oman. Foto: AFP/Karim Sahib/Scanpix Vis mer

I går marsjerte også demonstranter gjennom Bahrains hovedstad Manamas diplomatiske område. De krever kongefamilien al-Khalifahs avgang, med kong Hamad og statsminister Khalifah Bin Sulman i spissen. Amerikanerne har en viktig marinebase i landet.

Mens amerikanerne stille følger med på demonstrasjonene i landene som de lenge har samarbeidet med, prøver opposisjonsbevegelsene i både Saudi Arabia og nå Oman å utfordre den steinharde kontrollen makthaverne har i landene.

Byttet ut ministre og økte minstelønna Oman har en nøkkelrolle i regionen, fordi landet sammen med Iran styrer det trange Hormuzstredet, som forbinder Omanbukta med Persiabukta. Rundt 40 prosent av verdens oljetanker-trafikk passerer stredet. Landet er derfor tidvis brukt som mekler mellom Iran og vesten.

Sultan Qaboos bin Said al-Said har allerede satt iverk flere tiltak for å prøve å få demonstrantene bort fra gatene. Lørdag byttet han ut tre ministre og i forrige uke økte han minstelønna med mer enn 40 prosent.

Kadhafi sliter Samtidig som demonstrasjonene fortsetter i Oman, Bahrain, Jemen og Saudi Arabia, er det Libya og Muammar Kadhafi som trolig blir neste regime som faller. Ifølge nyhetsbyrået AP har slagord mot Kadhafi og for frihet også preget nøkkelbyen Zawiya, 40 km unna hovedstaden Tripoli.

Obama-administrasjonen har tilbudt demonstrantene «enhver type støtte» for å velte Kadhafi, mens regimet tilbyr innbyggerne i hovedstaden over 2200 kroner per familie for deres lojalitet.

- Det lybiske folket står bak meg. Det er en liten gruppe opprørere som er omringet og vil bli tatt hånd om, sa Kadhafi til serbisk TV, selv om halve landet og verdens statsledere har snudd han ryggen.

NØKKELROLLE: Sultan Qaboos bin Said al-Said har forsøkt å unngå demonstrasjoner ved å bytte ut ministre og øke minstelønna med 40 prosent. Akrivfoto: Reuters/Fadi Al-Assaad/Scanpix
NØKKELROLLE: Sultan Qaboos bin Said al-Said har forsøkt å unngå demonstrasjoner ved å bytte ut ministre og øke minstelønna med 40 prosent. Akrivfoto: Reuters/Fadi Al-Assaad/Scanpix Vis mer
KREVER REGIMETS FALL: Folket tok til gatene i Oman for å kreve regimets fall. Foto: AFP/Karim Sahib/Scanpix
KREVER REGIMETS FALL: Folket tok til gatene i Oman for å kreve regimets fall. Foto: AFP/Karim Sahib/Scanpix Vis mer