Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Satte fyr på kona

PUNE I INDIA (Dagbladet): Yamunas (23) liv ebber sakte ut mens hun ligger sterkt forbrent i sykesenga. Det er 48 timer siden hun ble påtent av sin ektemann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsak: Hennes familie maktet ikke å betale ham 5000 kroner i medgift. Ektemannen og svogeren hadde lempet henne inn på Sasson sykehus i den indiske byen Pune. Så løp de ut, uten å si hvem de var. Før hun ble bedøvet, måtte hun avgi forklaring til en dommer.

Hennes versjon er grufull: Yamuna sto ved parafinovnen på kjøkkenet da ektemannen, svogeren, svigerfaren og svigermoren kom inn. De holdt henne fast i armer og bein mens svigermor helte parafin over henne.
«Du tenner på,» skrek hun.

«Jeg orker ikke,» svarte Yamunas ektemann. Så mor sjøl rispet liv i fyrstikken, og satte svigerdatteren i flammer.

Svigermor var ikke tilfreds med udåden, ifølge Yamunas forklaring ved dødsleiet. For jentas ansikt var ikke brent. Det burde det være for at det skulle se ut som et kjøkkenuhell med parafinbrenneren. Svigermor beordret derfor sine tre sterke karer til å presse Yamunas ansikt inntil det lysglødende apparatet. Jobben ble tydeligvis grundig utført.

- Brudebrenning er det ultimate uttrykk for vold mot og undertrykking av Indias kvinner, sier Neelam Gohre, leder for den indiske kvinnesaksorganisasjonen Stree Adar Kendra.

Hun er også politiker for regjeringspartiet BJP. På forværelset sitter en livvakt med maskinpistol. Hun legger fram de indiske myndighetenes dokumentasjon:

  • Hvert sjuende minutt begås et voldelig overgrep mot en indisk kvinne.
  • Hvert 26. minutt er en kvinne utsatt for et seksuelt overgrep.
  • Hvert 56. minutt begås en voldtekt.
  • Hvert 102. minutt drepes en kvinne som følge av krangel om medgift. I hovedsak er drapsmetoden brenning.

Utdanning er redningen

Det er ikke bare fattigdommen alene som får norske hjelpeorganisasjoner til å satse i India. De fleste av de 3000 barna som fjernadopteres gjennom organisasjonen Fadderbarnas framtid, er jenter. Penger fra norske fadderfamilier kanaliseres til utdanning. Indiske slumjenter unngår dermed å bli giftet bort som knapt kjønnsmodne analfabeter. De unngår dermed overgrep fordi deres fattige familie ikke makter å innfri kravene om medgift. Høy utdanning veier opp for den skam det er å være en ugift kvinne. De skaffer seg et selvstendig liv.

Det er hva Shrimati (30) fra byen Pune har gjort. I dag er hun skilt og arbeider for Stree Adar Kendra.

For noen år tilbake la hun seg på stuegulvet og helte parafin over kroppen. «Jeg tenner på,» advarte hun sin ektemann. Han trodde henne ikke. Hun slapp fyrstikken på magen.

Slo med jernstang

Naboene pleide å se ektemannen løpe etter Shrimati mens han slo henne i ryggen med en jernstang. Et arr i ansiktet vil for alltid minne henne om den gang han bet hull i kinnet hennes. Overgrepene startet da hennes familie ikke maktet å gi ektemannen 4000 kroner i medgift.

- Jeg vet det var forferdelig dumt å tenne på meg selv. Men jeg var desperat, og ønsket å få ham til å reagere. Doktoren kalte meg mentalt forstyrret. Nå vil mannen min ha meg tilbake. Aldri i livet, sier Shrimati til Dagbladet.
Snart lever det én milliard mennesker i India. Overbefolkningen er hovedårsaken til en massiv fattigdom. Bare middelklassen - som utgjør rundt en fjerdedel - er spart for den. De færreste har råd til noe så elementært som en gassovn. I kjøkkenkroken står det upålitelige parafinapparatet. Og denne kroken er kvinnens plass.

Snehal (22) skulle varme opp vann til matlagingen. Apparatet var tett. Hun renset åpningen, og pumpet. Plutselig sto parafinspruten. Hun mistet fyrstikken på gulvet. Sarien ble overtent. Venstre halvdel av kroppen ble brent.

Brudebrenning

Antall registrerte brannskader i India har det siste året økt fra 600000 til 950000. Det finnes bare 1800 senger i spesialavdelinger for brannskader.

Snehal var heldig. Mannen tjener godt. Behandlingen koster ham en årslønn. Alle pasientene ved brannavdelingen på det private Surya sykehus er kvinner. Behandlingen er så dyr at deres familier må selge alt land og ta opp lån for å kunne betale.

Av 100 brannskader ved sykehuset er de fleste kjøkkenuhell, 20 forsøk på selvmord, 10- 15 brudebrenning og rundt fem prosent ulykker på arbeidsplassen.
- Tallene vitner om underkuede kvinner, mener sykehusdirektør Prasad Honap:

- For å få opp levestandarden og bekjempe fattigdommen, må kvinnene utdannes. En utdannet kvinne vil ha ressurser til å oppsøke venner eller politi ved problemer i ekteskapet. En analfabet vil være hjelpeløs, hun har ingen andre enn sin mann.

Billig sprit. I slummen fukter den mannens gane hyppig. Sola steiker på en kar som ligger i gata i et trangt smug med bølgeblikkhus på begge sider. Han våkner til liv. Sjangler. Brøler. Truer med å banke sin mor. For hun nektet ham mat da han kom i natt. Drita full. Han slår etter henne. Bommer.

Det er onkelen til Raginee (13), ei slumjente som i fjor fikk penger fra innbyggerne på den norske øya Runde til å operere hjertet. Besøket tar en uventet vending.

Trøster sin mor

Raginee og søsteren, begge fjernadoptert av nordmenn, må trøste sin mor. Hun hylgriner av frykt for at broren skal slå sin mor helseløs. Han er nyseparert, men vil tilbake.

- Jeg kommer til å bo her. Dere kan ikke nekte meg det. Og jeg skal drikke så mye jeg vil, brøler mannen, som har et etternavn som betyr «en som snakker godt».

Medgift ble forbudt ved lov i 1985. Men med en voksende middelklasse og vestlige idealer i frammarsj, er kravet om penger fra brudens far økt. Dess større medgift og mer pompøst bryllup, jo større status for mannens familie. I Punes gater kommer vi over en bryllupsprosesjon. Brudgommen sitter til hest ikledd turban og sehra. Et uniformert brassband blåser gata full av spetakkel. Horder av menn jubler og danser hemningsløst. Men bruden, hvor er hun? spør vi. Bruden? Hun holdes skjult i et rom sammen med resten av kvinnene i familien - til vielsen finner sted. Det er slik.

Tryglet legen

Tilbake på sjukehuset: Bare svarte fliser er igjen av Yamunas tær. En kvinnelig slektning smører lindrende krem på ansiktet. En sonde gjennom nesen vil holde henne i live enda noen timer.

Hun ligger urørlig, avbrutt av korte armbevegelser med påfølgende svake stønn. Familien håper. Spør doktoren om han ikke kan gjøre noe. Vil ikke innse det Yamuna hadde skjønt da hun ankom sykehuset. Hun hadde tryglet legen: «Gi meg en injeksjon, så jeg kan få dø fredelig,» for så plutselig å komme på det mest smertelige: «Åh, hva skal skje med mine tre barn. Jeg har en baby på sju uker.» Yamuna ble bare 23 år.

Ektemannen, svigermora, svigerfaren og svigerbroren sitter i fengsel. Siktet for drap. Det hender folk blir dømt for medgiftdrap i India. Men det er sjelden.
SATT I FLAMMER: Yamuna ligger i sykesenga og dør sakte. Ektemannen holdt henne fast, svigermor helte over parafin og tente på. Fordi de ikke fikk sin medgift. Når dette leses er den 23-årige trebarnsmora død.

<B>SATT I FLAMMER:</B> Yamuna ligger i sykesenga og dør sakte. Ektemannen holdt henne fast, svigermor helte over parafin og tente på. Fordi de ikke fin sin medgift. Når dette leses er den 23-årige trebarnsmora død.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!