Satte fyr på nabo

Her kjempet den 77 år gamle formannen i hytteforeningen for livet etter å ha blitt tent på av en 42-årig nabo. En krangel om småpenger endte lørdag i drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 42-årige svensken, som er siktet for drapet lørdag, har sagt til politiet at han jobber som snekker i Norge til daglig.

42-åringen hadde lenge nektet å betale 300 kroner i årsavgift for å være med i hytteforeningen. Lørdag ble han så lei av formannens purringer at han helte bensin over 77-åringen, tok fram fyrstikker og tente på. Hytteformannen døde av skadene.

- Han har erkjent de faktiske forholdene i avhør, og viser ingen anger. Det er han som har gjort dette, så saken er oppklart. Han forteller at han jobber i Norge, men jeg er ikke kjent med hvor, sier kriminalkommissær Janne Karlsson til Dagbladet.

42-åringen skal etter det Dagbladet erfarer, kjøre 40 mil til arbeidet i Norge hver uke.

Sto og så på

Det groteske drapet skjedde lørdag formiddag i Bjurbäcken utenfor Beateberg i Västergötland sør-øst for Karlstad. I det naturskjønne området ved en liten sjø, er det både hytter og fastboende. 42-åringen, som bor i Skövde, var på hytta hver helg. Lørdag formiddag kom han til hytta en time før drapet.

42-åringen skal ha fylt noen liter bensin i ei bøtte og gått til nabohytta. Uten forvarsel helte han bensinen over 77-åringen, tok fram fyrstikker og kastet en tent fyrstikk på mannen.

- Siden ble han stående der og se på en liten stund, sier kommissær Karlsson, som foretok et langt avhør av 42-åringen i går.

Angrepet skjedde ved vedstabelen utenfor 77-åringens hytte. I snøen er det spor som viser den gamle mannens fortvilte kamp for å slokke ilden.

Etter angrepet gikk 42-åringen hjem, satte seg i bilen, og kjørte til politistasjonen i Skövde, der han meldte seg.

Åpnet døra

Den gamle mannen greide selv å ringe sin sønn, som i sin tur alarmerte naboene. Sigge Moberg og Ingmar Johansson fant 77-åringen sterkt forbrent, men ved bevissthet. Han ble sendt med helikopter til spesialsykehus for brannskader, men livet sto ikke til å redde.

Han hadde brannskader på 65 prosent av kroppen, og døde natt til i går på brannskadeavdelingen ved sykehuset i Linköping.

- Jeg tok med meg nabo Ingmar Johansson og gikk til hytta. Vi fant rester av brente klær utenfor huset og blodspor. Vi gikk rundt huset og lette etter ham, så banket vi på. Han var blodig og hadde store brannskader, men han klarte å komme til døra og åpne. Så satte han seg på en stol og forsøkte si noe, forteller Moberg til Expressen.

42-åringen er et totalt ubeskrevet blad for politiet. Naboene kan ikke fatte det som har skjedd.

- Vi forstår ingenting. Han har aldri hisset seg opp tidligere. Men han er en spesiell mann, som bor for seg selv, og er ikke spesielt sosial, sier Gösta Johansson.

- Han ville alltid være for seg selv. Tidligere bodde han sammen med sin mor, forteller Sven Adolfsson.

- Vi er sjokkerte. Plutselig føles det så utrygt her, sier Siv Lövgren til Expressen.

Politiet vil ikke kommentere 42-åringens motiv for å brenne i hjel naboen, men det var velkjent at 42-åringen lå i en konflikt om årsavgiften i hytteeierforeningen.

Foreningen omfattet eierne av de 23 hyttene i området, men bare 42-åringen nektet å betale de 300 kronene i årsavgift.

- Vi har ei småbåthavn, en bowlingbane og litt skog. Men 42-åringen har ikke villet være med i foreningen, sier naboen Sven Adolfsson.

Mer og mer irritert

77-åringen var formann i hytteeierforeningen. I avhørene skal 42-åringen ha sagt at han ble mer og mer irritert over 77-åringens krav om foreningskontingent den siste tida. Konflikten skal ha pågått i noen tid, men skal ikke på noe tidspunkt ha hatt en slik temperatur at noen fryktet at det ville komme til vold.

- Det er snakk om en nabofeide, sier kriminalkommissær Karlsson til Dagbladet.

42-åringen framstilles trolig for varetektsfengsling i morgen. Han vil etter alt å dømme bli underlagt psykiatrisk vurdering for å bringe på det rene om han er strafferettslig tilregnelig.

FANT 77-ÅRINGEN: Sigge Moberg fant 77-åringen sterkt forbrent, men ved bevissthet. - Vi fant rester av brente klær utenfor huset og blodspor, forteller Moberg.
ÅSTEDET: 42-åringen helte bensin på 77-åringen, fant fram fyrstikker og tente på. Foran den drepte 77-åringens hytte ligger fremdeles aske. Hytteområdet ligger i Bjurbäcken utenfor Beateberg i Västergötland sør-øst for Karlstad.